Ameerika nakkushaiguste keskus: rasedaid peaks vaktsineerima

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil last ootavad emad.
Pildil last ootavad emad. Foto: Elmo Riig / Sakala

USA nakkushaiguste keskuse (CDC) hinnangul peaks rasedaid naisi vaktsineerima teetanuse, difteeria ja läkaköha vastu, et kaitsta nende lapsi nimetatud haiguste ja eelkõige läkaköha eest.

CDC avalikustas täna uue vaktsineerimiskava, mis jagas vaktsineerimisalaseid nõuandeid, kirjutab Reuters.

Imikud saavad oma esimese läkaköha vastase vaktsiinisüsti kahekuusena. Ka siis ei ole beebid haiguse vastu veel piisavalt kaitstud, sest täieliku kaitse tagab alles kolmas süst, mis tehakse kuuekuusena. Seega on imikutel väga suur risk haigestuda nõnda raskesse bakteriaalsesse nakkushaigusesse.

Aastal 2010 toimus Californias plahvatuslik läkaköha levik, registreeriti üle 9000 juhtumi ning kümme imikut suri.

Raseda naise vaktsineerimine välistab võimaluse, et ema korjab läkaköha bakteri väliskeskkonnast ja annab selle edasi oma kõhus olevale lootele. Samuti ei saa bakter liikuda looteni ka platsenta kaudu immuunrakkudes.

«Selgub, et immuunsus kaob üsna ruttu,» ütles Bostoni meditsiiniülikooli professor ja CDC komitee liige H. Cody Meissner ja lisas: «Ilma vaktsineerimata nõrgeneb ema immuunsüsteem ja tal on palju vähem immuunsust, mida lapsele edasi kanda.»

Kuigi CDC immuniseerimiskavas ei ole kirjas küll lapse isa või õdede-vendade vaktsineerimine, soovitavad eksperdid tervele perele kaitsesüstid teha.

«Oleks paras aeg kindlustada, et kõik, kes lapse eest hoolitsema hakkavad, on samuti värskelt vaktsineeritud, kommenteeris Michigani haigla pediaater Daniel Mcgee. «Sa pead tegema kindlaks, et kui vanaema ja vanaisa külla tulevad, oleksid nad samuti ohutud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles