Lätis kaalutakse noorte perede korteriostu toetamist

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduostmine käib paljudele noortele ülejõu.
Koduostmine käib paljudele noortele ülejõu. Foto: SCANPIX

Demograafilise kriisiga silmitsi seisvas Lätis on kõne all ettepanek, et riik hakkaks toetama noorte perede korteriostu, tasudes nende eest sissemakse.

Läti parlamendi demograafia erikomisjonis on täna arutusel ettepanekud, kuidas riik saaks toetada noori peresid oma kodu soetamisel, kirjutab mixnews. Ühe ettepanekuna on välja käidud mõte vabastada noored korterisissemaksu tasumisest, mis üldjuhul moodustab viiendiku korterihinnast.

Seimi saadiku Imants Parādnieks hinnangul on just eluaseme kättesaadavus  üks teguritest, mis mõjutab noorte lapsesaamise otsust. Lätis üürib elusaset 47 protsenti noortest peredest, samas kui oma eluaseme ostmine oleks majandluslkut mõttekam.

Läti kommertspankade liidu nõustaja  Kazmir Šljakota sõnul sooviks 14 protsenti Läti peredest lähema viie aasta jooksul võtta eluaseme soetamiseks laenu, aga vaid ühel-kahel protsendil on olemas esimese sissemakse raha. Kahetoalise korteri sissemaksu kokku saamiseks kulub peredel keskmiselt 11 aastat. Samas pole pankadel erilist soovi laenu anda, kuna nad pole laenuvõtjate maksujõulisuses veendunud. Šljakota sõnul võiks riigipoolne garantii olla üheks stiimuliks et taastada laenuvõtjate usaldus.

Läti majandusministeerium esindaja Mārtiņš Audersi soovitas arutada ettepanekut väga hoolikalt ja vastutustundlikult. Ta tuletas meelde, et 2006 aastal oli riiklik programm sundüürnikele. Toona kasutas riigi poolt pakutavat sissemaksu garantii võimalust 266  lastega peret, kellest iga viies ei suuda nüüd võlga tagasi maksta.

Läti rahandusministeeriumi esindaja Aia Zitsere hoiatas, et kui pered saavad riigilt 20 protsenti toetust, hakkavad inimesed laenu võtma mitteläbimõeldult ning võtavad endale ülejõu käivaid rahalisi kohutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles