Avaliku tubakamüügi piirangu rakendamine läks Soomes valutult

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigaretid.
Sigaretid. Foto: Priit Simson/ Postimees

Alates 2012. aasta 1. jaanuarist on Soomes keelatud tubakatoodete avalik müügiks pakkumine – müüa võib, kuid samas ei tohi müügikohas olla tubakatooteid nähtaval, Soome sotsiaal- ja tervishoiuministri nõuniku Meri Paavola sõnul viisid poodnikud tooted leti alla ilma suuremate probleemideta ning inimesed on nüüdseks harjunud muutunud olukorraga.

Detsembris tutvustas Euroopa Komisjon tubakatoodete direktiivi, millega soovitakse karmistada nõudeid tubakatoodete tootmise, esitluse ja müügi suhtes.

Paavola ütles Postimehele, et statistikat tubakatoodete müügi muutustest pärast letipealse väljapaneku keelamist veel ei ole aga sama muudatuse on varasemalt sisse viinud kuus riiki ja seal tehtud statistika kohaselt on müük vähenenud märkimisväärselt.

Ta lisas, et statistikat vaadates tuleb ka silmas pidada teisi muudatusi, mida on samal ajal tutvustatud, nagu maksutõus.

Soome tõstis tubakaaktsiisi samuti mullu 1. jaanuaril, mistõttu poodnikud varusid laod täis nn vana maksumärgiga tooteid ja seetõttu on keeruline öelda, millises suunas müük on liikunud, märkis ta.

Paavola sõnul oli enne muudatuse sisseviimist palju kära, nii tootjad kui ka meedia halvustasid uut meedet, kuid kui seadus kehtima hakkas oli üleminek nii poodnikele kui ka tarbijatele kerge.

Küsimusele, et kas on täheldatud illegaalse kauba sissevoolu suurenemist pärast muudatuse kehtestamist, vastas Paavola, et legaalselt Soome toodud sigarettide arv on küsitluste kohaselt vähenenud ning toll paneb senisest suuremat rõhku illegaalsete müüjate tabamisele.

Detsembris tutvustas Euroopa Komisjon tubakatoodete direktiivi muudatusi, Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeerium kogub praegu institutsioonidelt, tubakafirmadelt ja teistelt ministeeriumitelt arvamusi direktiivi kohta. Paavola märkis, et arvamused peaksid jõudma ministeeriumisse järgmise nädala jooksul.

Ta ütles, et kindlasti tekitab suuremat avalikku arutelu e-sigarettide regulatsioon, huuletubaka snusi keelamine ja sigaretipakkide katmine graafiliste tarbimise eest hoiatavate piltidega.

Kuigi viimast ei pidanud Paavola suureks probleemiks, kuna pilt katab 75 protsenti pakendist ning 25 protsenti jääb tootjal reklaami näitamiseks. Pigem on Soomes problemaatiline snusi keelamine, see on populaarne noorte seas ning Rootsi on otsustanud, et ei keela huuletubakat ära.

Ta märkis, et komisjoni poolt tutvustatud direktiiv on isegi leebe võrreldes sellega, mida Soome soovis. Soome tahtis ära keelata ka internetis tubakatoodete müügi, direktiiv nõuab aga vaid internetist toote ostja vanuse registreerimist.  

Tubakatoodete direktiivi kohaselt peaksid tulevikus olema kõik pakendid võimalikult ühetaolised, muuhulgas keelustatakse peenikesed ja mentooliga sigaretid. Uue direktiivi järgi peab sigareti läbimõõt peab olema vähemalt 7,5 mm ega tohi sisaldada lisaaineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles