Pealinnas tegutseb napsulaenutus

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragmanet Alkolaenutuse kodulehelt.
Fragmanet Alkolaenutuse kodulehelt. Foto: www.alkolaenutus.ee

Üks veebileht pakub võimalust laenata napsu ajal, mil poodides on alkoholimüük keelatud.  Ametnike kinnitusel on selline tegevus ebaseaduslik, aga sellie äri lõpetamine on raske.

Alkoholi laenu pakkuvalt veebilehel pakutav valik pole just väga pikk, aga seal leidub nii lahjemat kui ka kangemat alkoholi. Kusjuures viimast laenutatakse vaid koos mahla või coca-colaga. Veebilehe kinnitusel tuuakse laenamiseks valitud jook 30 minutiga soovija ukse taha ning temaga sõlmitakse laenuleping. Enne südaööd laenatud kraam tuleb «tagastada» järgmisel päeval kella 11.

Venekeelne Postimees küsis sellise tegevuse kohta  kommentaare ka ametivõimudelt. Politsei soovitas pöörduda tarbijakaitseametiameti ja majandusministeeriumi poole. Majandusministeeriumi pressiesindaja Martin Miido sõnul seadus alkoholilaenutamist ei reguleeri, kuid selle eest on sätestatud selle kättesaadavus. «Kuna alkolaen on sisuliselt müük, mis on kella 22 kuni 10 keelatud, siis on see ebaseaduslik,» sõnas Miido. Ministeeriumi esindaja sõnul tegeleb alkoholiseaduse täitmise järelevalvega tarbijakaitseamet. Tarbijakaitse võitis ka kohtus sellist teenust pakkunud ärimeest.

«Amet on jõustunud kohtulahendiga tõestanud, et vähemalt sellel korral oli tegelikult tegemist alkoholi müügiga ja sellele oleksid pidanud laienema alkoholi müügi reeglid,» rääkis tarbijakaitseameti avalike suhete juht Hanna Turetski. Ta lisas, et lisaks kohtulahendile on jõustunud mitmed ettekirjutused sellise tegevuse lõpetamiseks või seadusega kooskõlla viimiseks. Suurem osa senistest alkoholi laenajatest  (ligi 10)  on ameti ettekirjutuste või tähelepanu juhtimise järel oma tegevuse lõpetanud. «Paraku üritavad osa neist ka jälgi segada ning kasutavad uusi kanaleid ja teisi juriidilisi kehasid,» tõdes ametnik. Ta lisas, et ilmselt on selline tegevus aeg-ajalt taas pead tõstmas ja sellega tegeleb amet jooksvalt. «Ameti hinnangul on tegemist seadust eirava tegevusega ja sisuliselt alkoholi müügiga,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles