EL keelustab loomkatsed kosmeetikas

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katsehiired.
Katsehiired. Foto: Sille Annuk / Postimees

Euroopa Liit keelustab alates 11. märtsist 2013 loomadel testitud kosmeetikatoodete ja nende koostisainete impordi ja müügi.

See tähendab, et alates 11. märtsist ei tohi ELis müüa kosmeetikatooteid või nende koostisaineid, mida on testitud loomadel. Keeld hõlmab kõiki kosmeetikatooteid, kaasa arvatud pesemisvahendid nagu seep ja hambapasta, kirjutab Time Magazine.

Loomadel katsetatud toodete Euroopa Liitu importimise ja müümise keeldu on planeeritud kehtestada juba aastast 2009. Paljud ilutooteid pakkuvad ettevõtted eeldasid, et keeld lükatakse edasi või tühistatakse.

Uus Euroopa tervishoiu ja tarbijakaitse poliitika volinik Tonio Borg kinnitas hiljutises kirjas, et keeld jääb kehtima. «Usun, et keeld peaks jõustuma 2013. aasta märtsis, nagu Euroopa Parlament ja Nõukogu on juba otsustanud. Seetõttu ei kavatse ma teha ettepanekut keelu edasilükkamiseks või tühistamiseks.»

«See on tõeliselt ajalooline sündmus, millega kulmineerub rohkem kui 20 aasta pikkune aktivistitöö. Nüüd suuname oma visiooni globaalsele tasandile, et ka ülejäänud maailmal oleks võimalik seda eeskuju järgida,» sõnas organisatsiooni Cruelty Free International tegevjuht Michelle Thew.

1. jaanuaril kehtestas ka Iisrael loomkatsetele kosmeetikas samasisulise keelu, kuid näiteks Hiinas on loomkatsed veel laialt levinud.

Loomkatsed on lubatud veel sellistes valdkondades nagu meditsiin, farmaatsia, geneetika, aga ka sõjanduses või näiteks hariduslikel eesmärkidel (koolides bioloogia tundides ja ülikooli praktikumides).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles