Lugeja küsib: kas röga tuleb köhides välja sülitada?

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravisiirupid aitavad köha leevendada.
Ravisiirupid aitavad köha leevendada. Foto: SCANPIX

«Minu ämm nõuab, et laps köhides röga kindlasti välja sülitaks. Tema kinnitusel muidu köhast ei vabane. Minule tundub selline sülitamine pigem pisikute levitamisena. Kummal meist on õigus?» küsib väikelapse ema.

Vastab dr Kristi Tael Tartu Ülikooli kliinikumist.

Nohu-köha puhul on oluline püüda hoida hingamisteed võimalikult puhtana – nuusata nii sageli kui vaja. Vajadusel nina loputada. Köha puhul kurk n-ö rögast puhtaks köhida. Köhast paranemisel ei oma tähtsust, kas röga neelatakse alla või sülitatakse välja. Oluline on, et hingamisteedes ei oleks röga.  

Nuuskamisel-köhimisel tuleks silmas pidada etiketireegleid – kuidas aevastada, köhida, nuusata. Nakkuse leviku tõkestamiseks tuleb aevastades ja köhides katta suu pabertaskurätikuga ja visata see kohe pärast kasutamist prügikasti. Pabertaskurätiku puudumisel sobib suu ja nina katmiseks ka varrukas.

Lapsi tuleb õpetada varakult ka õigesti nuuskama. Nuuskamisel tuleb üht ninasõõret kinni suruda, seejärel korrata sama teise ninasõõrmega. Nohu ajal tuleb lapsele meelde tuletada, et ta korralikult, aga mitte väga kõvasti nuuskaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles