Ministeerium: muudatus ei taga analoogravimitele kiiremat ligipääsu

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid.
Tabletid. Foto: Meelis Tomson / Õhtuleht

Sotsiaalministeeriumi ravimiosakonna hinnangul tähendab Euroopa Parlamendi ettepanek lühendada geneeriliste ravimite hüvitamisprotsessi pigem suuremat administratiivset tööd kui kiiremat ligipääsu.

Täna on maksimaalne lubatud aeg geneerilise ehk odavama analoogravimi hüvitamise taotluse esitamisest kuni hüvitamise otsuse jõustamiseni 90 päeva, Euroopa Parlamendi vastutava komitee arvamuse kohaselt võiks see olla 60 päeva.

Nimetatud maksimaalne lubatud aeg määrab selle, kui sageli sotsiaalministri määrustega soodusravimite loetelu ja ravimite piirhindasid muudetakse – kui see täna toimub kord kvartalis, siis direktiivi muutmisel hakkaks toimuma iga kahe kuu järel, selgitas sotsiaalministeeriumi ravimiosakonna juhataja Dagmar Rüütel.

Eestis määrab ligipääsu geneerilistele ravimitele Rüütli hinnangul pigem nende turulejõudmise korraldamine müügiloa hoidja poolt, mitte liiga pikk hüvitamisotsuse jõustamise (ravimi soodusravimite loetellu kandmise) aeg. Analoogravimite müügiloa hoidjad esitavad enamasti hüvitamise taotluse enne, kui ravim reaalselt Eesti hulgimüüki ja apteekidesse on tarnitud.

«Seetõttu tähendaks muudatus eelkõige rohkemat administratiivset tööd, kui pakuks kiiremat ligipääsu geneerilistele ravimitele. Siiski, ravimite piirhindade sagedasema langetamisega võib eeldada ka haigekassa kulutuste mõningast säästu,» ütles Rüütel.

Kolmapäeval hääletatud eelnõuga soovivad Euroopa Parlamendi saadikud, et patsientidel oleks kiirem ligipääs odavamatele geneerilistele ehk analoogravimitele. Eelnõu nõuab liikmesriikidelt suuremat läbipaistvust ja uue ajakava seadmist ravimite hindade määramiseks ning hüvitamisotsuste tegemiseks.

«On vastuvõetamatu, et ravimite hinna kujundamise ja maksumuse hüvitamise otsuste tegemine võib mõnikord viibida rohkem kui 700 päeva. Ma olen veendunud, et meie ravimituru õiglastest nõuetest saaksid kasu nii patsiendid kui ka riiklikud tervisekindlustussüsteemid,» ütles raportöör Antonyia Parvanova.

Euroopa Komisjoni andmetel on kaks aastat pärast turuletulekut geneeriliste ravimite hind originaalravimite hinnast keskmiselt 40 protsenti madalam. Komisjoni uuringu kohaselt kasutavad ravimifirmad erinevaid meetmeid geneeriliste ravimite turuletuleku edasilükkamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles