Lugeja küsib: kas tööandjal on õigus mind karistada, sundides vabast ajast tööle?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töö võib mõni kord mõjuda muserdavalt.
Töö võib mõni kord mõjuda muserdavalt. Foto: SCANPIX

«Ma ei jõudnud tööpäeva jooksul kõiki oma tööülesandeid lõpetada ning mul järgnesid vabad päevad. Tööandja aga helistas ja käskis karistuseks tulla omast vabast ajast tööle ning oma ülesanded ära lõpetada, lisades veel, et neid töötunde ta kirja ei pane. Kas mul on õigus keelduda?» soovib töötaja teada.

Vastab Tiit Kruusalu METI personaliabist.

Vabast ajast kedagi tasuta tööle sundida ei ole tööandjal õigust ja karistamist töölepingu seadus ette ei näe. Juhul, kui tööandja põhjendatult leiab, et töötaja töövõime või töösse suhtumine ei ole nõutaval tasemel, siis saab ta töötajat hoiatada, andes viimasele aega ennast parandada.

Teie küsimusest ei selgu, kas tööülesannete puuduliku täitmise põhjustas Teie enda tegevus/tegevusetus või oli selleks Teist sõltumatu põhjus, näiteks ebaloomulikult suur töökoormus või vajadus tegeleda esmajärjekorras mõne ettenägematu, aga prioriteetse teemaga. Viimasel juhul võite täiendavast tööst julgelt keelduda, aga kui põhjus oli Teis endas, siis oleks mõistlikum tööandjaga kompromisse otsida, sest seadus annab tööandjale erinevaid võimalusi, kuidas käituda, kui töötaja oma kohustusi nõuetekohaselt ei täida.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles