Lapsesõbralik Euroopa pakub seiklusi ja lõõgastust

, tartu@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muumimaa on laste Eesti perede seas väga populaarne.
Muumimaa on laste Eesti perede seas väga populaarne. Foto: Reuters / Scanpix

Lastega pere sobiv sihtkoht peaks sisaldama nii lõbusat ajaveetmist kui ka mugavaid tingimusi. Sellist lustimisrõõmu pakuvad mitmed teemapargid Euroopas.

Selleks et lastega reisile minnes tunneksid puhkusest rõõmu nii suured kui ka väikesed, tuleb kõvasti eeltööd teha.

Kel rahakott kannatab, võib lustima sõita Euroopa kaugemasse otsa, kuid mõnusat tegevust leidub siinsamas lähiriikideski. Kindlasti tuleks lastega reisides varuda kõvasti kannatust ning aega – ülejäänu on juba valikute ja rahakoti küsimus.

Mida aga reisi planeerima asudes tähele panna? Edda-Merike Pelt Perereisidest kinnitab, et kindlasti tuleks esimese asjana selgeks teha, kui kallist reisi pere endale lubada saab. Seejärel tuleks kriitiliselt mõelda sellele, milline sihtkoht oleks peres kasvavate laste vanust ja huve arvestades õige valik.

Kas lapsed on võimelised bussireisi taluma või on lennureis ainumõeldav valik? Millised on soovid – kas lapsi huvitab ainult lõbutsemine või on nad juba piisavalt suured, et kogeda ja vaadata midagi tõsisemat? Loomulikult tuleks end kurssi viia sihtkohamaa kliimaga ning sõlmida reisikindlustus koos reisitõrke lisakaitsega.

CWT Estonia turundusjuhi Hiie Aru sõnul on lastega reisides kindlasti soovitav jälgida, et sihtkoht pakuks lastele piisaval määral huvitavat tegevust ning annaks võimalusi tervel perel koos aega veeta. Kaugemate reiside puhul tuleks ennekõike silmas pidada välja valitud sihtkoha turvalisust, mille kohta saab alati head infot Eesti välisministeeriumi veebilehelt.

Lähinaabrid peibutavad

Kuhu soovitavad reisieksperdid sõita, kui aega, energiat või raha kaugema reisi tarbeks ei jagu? Mida siinsamas naaberriikides huvitavat näha-teha saab?

Estraveli tootesuhete juht Katrin Samlik kinnitab, et tegelikult ongi rahva seas kõige populaarsemad meile lähedal asuvad teemapargid Soomes ja Rootsis. «Näiteks Rootsis asuvad sellised vahvad kohad nagu Gröna Lund, Liseberg, Astrid Lindgreni maailm, Skanseni vabaõhumuuseum ja Kolmårdeni loomaaed. Põhjanaabrite juurest Soomest leiab aga sellised kohad nagu Jukupark ja Serena veepark, Särkänniemi lõbustuspark, Muumimaa, SeaLife’i akvaarium ja talvine Santaparki jõulumaa,» selgitab Samlik. «Samas on märgata, et talvel jäävad Euroopa ja Skandinaavia teemapargid lastega perede jaoks tihti mängust välja, sest siin kipub olema pisut külmavõitu ning ei leidu just palju siseparke.»

Pelt kinnitab samuti, et pisemate lastega pered eelistavad just lähedasi sihtkohti, kus lastega hullata saaks. «Lätis kindlasti Jurmala Livu veepark, Leedus Vilniuse Vichy veepark, Soomes Naantali Muumimaa koos Väski seiklussaarega, Turu Caribia Spa veepark,» loetleb ta lisa eelkõneleja nimetatule.

Aru sõnul on eestlaste armastatud sihtkohad nii Läti kui ka Leedu. Kui Jurmala Livu veepark on laiemalt tuntud, siis Vilniuse Vichy veepark ja samuti Leedus asuv Druskininkai vee- ja saunakeskus on samuti kohad, kuhu võiks perega sõita.

Kesk-Euroopat uudistama

Kel veidi enam aega ja võimalust, saab lustida ka Kesk-Euroopas. Katrin Samliku sõnul leiab ka natuke kaugemalt mitmeid toredaid teemaparke. Taanis asuvad sellised kohad nagu Legoland, Bakkeni ja Djurs Sommerlandi lõbustuspark ning Odense loomaaed, Saksamaal aga Europa park, Phantasialand ja Heide Parki lõbustuspark.

«Lisaks muidugi Saksamaa põhjaosas asuvad suured lõbustuspargid – Hansapark ning Hodenhageni safaripark ja Walsrode linnupark – ning Berliini lähedal Troopiliste Saarte veepark,» täiendab Edda-Merike Pelt võimaluste nimekirja. Tema sõnul on populaarsed sihtpunktid ka Kopenhaageni Tivoli ja Givskudi Lõvipark.

Neile lisanduvad loomulikult Prantsusmaal Pariisis asuv Disneyland Paris ning Asterixi teemapark, lisaks soovitab Samlik sisse põigata ka vähem tuntud Futuroscope’i teemaparki.

Lõõgastav Lõuna-Euroopa

Edda-Merike Pelt Perereisidest kinnitab, et ka Lõuna-Euroopa ning selle ümbrus on eestlaste jaoks huvitav. Näiteks pakub nii lastele kui ka täiskasvanutele lõõgastust Itaalias asuv kaunis Garda järv, mille kaldal asub Põhja-Itaalia suurim ja populaarseim Garda lõbustuspark. Sealsamas asuvad ka Movieland Studios ja Aquastudios, kus ühes saab erinevatel atraktsioonidel vees hullata ja teises oma lemmikfilmikangelastega aega veeta.

Katrin Samlik lisab, et Lõuna-Itaalias tasub kindlasti külastada Napoli lähedal asuvat Edenlandiat ning Roomast veidi lõunasse jäävat mereparki Zoomarine. Itaalia ja Sloveenia piiri ääres asuvad aga Gulliverlandia ning veepark Aqua Splash.

Hiie Aru kinnitab, et ka linnapuhkused on lastega perede hulgas populaarsed. Hispaanias kindlasti Barcelona, kus tunnikese sõidu kaugusel asub Hispaania suurim ja atraktiivseim lõbustuspark Port Aventura. Samuti on külastamist väärt Tibidabo lõbustuspark.

Madridi külastajad saavad nautida sealset loomaaeda ning tutvuda tasub ka veidi linnast väljas asuva Warner Brothersi lõbustuspargiga. «Lisaks muidugi peibutavad peresid Kanaari saared, Türgi, Kreeka saared ja Bulgaaria,» kinnitab Aru.

«Koolivaheaegadel korraldame grupireise Dubaisse, kus lapsed on näinud maailma kõrgemaid ja uhkemaid ehitisi ning nautinud 30-kraadist merevett,» selgitab Pelt. «Lõbutsemas on käidud nii Wild Wadi veepargis ja palmikujulisele kunstsaarele rajatud Aquaventure veepargis kui ka Abu Dhabisse rajatud hiigelsuures teemapargis Ferrari World, kus isad lustivad poegadest ehk rohkemgi,» lisab Pelt.

Kui tegu on suuremate lastega, on ka teemaparkide valik palju suurem, sest siis suudavad lapsed juba pikemalt lustida ning reisi tervikuna nautida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles