Linnukesed põlgavad välismaist toitu

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leevikesed soostuvad sööma vaid sihvkasid.
Leevikesed soostuvad sööma vaid sihvkasid. Foto: Margus Ansu / Postimees

Nõmmel elav pere toitis Tarbija24 palvel põõsalinnukesi kuue erineva spetsiaalse toiduga ning selgus, et linnud eelistavad kodumaist sööta.

«Tulemus oli muidugi ette teada – kõige paremini söödi Balsnacki teralist linnutoitu, mis peamiselt koosneb sihvkadest,» rääkis Nõmmel elav Reet. Päevalilleseemned ongi lindude vaieldamatud lemmikud. Jalamaid sõid tiivulised ära ka segus olnud pähklid, kuid kaer visati linnumajast välja ja sellega käisid maiustamas närilised.

Eesti tootja Balsnacki seguga samaaegselt pani pere välja ka Saksamaal tehtud põõsalindude toidu, mis koosnes peamiselt odra- ja linaseemnetest, aga sisaldas ka hirssi, otra ja kaera. Vähem oli toidus päevalilleseemneid.  

Saksamaal valmistatud toidule sai osaks suur sorteerimine – varblased viskasid seda kahte lehte üle ääre maha, otsides paremaid palu. Üldiselt sõid linnud toitu küllaltki «pika nokaga».

Sulelistele olid maitsmiseks välja pandud ka rasvapallid, kuid leevikesed, puukoristajad ja rohevindid sõid vaid sihvkasid. Kuigi pereliikmetele näisid kõik katses osalenud rasvapallid ühesugused ja ka pakendi koostises polnud suuri erinevusi, oli siisikestel, tihastel ja varblastel iga rasvapalli suhtes oma kindel arvamus.

Taas maitsesid lindudele kõige rohkem Eesti tootja Balsnacki teraviljapallid, mis eriti meeldisid rähnidele. Ka sama tootja rasvapallist sõid sulelised kuue päevaga ära pea poole. Pisut vähem meeldis neile Garden Seasoni rasvapall, millest söödi ära kolmandik.  

Söögikõlbmatuks tunnistasid Nõmme põõsalinnud Happy Birdi suure rasvapalli, mida ei tahetud isegi siis, kui mitte midagi muud enam süüa polnud. Kuigi katsest on juba mõni aega möödas ning Happy Birdi suur toidupall ripub jätkuvalt väljas, ei ole siiani aeda sattunud ühtki lindu, kellele see maitseks.

«Kokkuvõtteks tegi Balsnack puhta töö ja tundub, et linnud on eestimaise eelistamisel isegi teadlikumad kui inimesed. Iseküsimus on, kui kodumaised need päevalilleseemned ikka on,» ütles Reet lõpetuseks.

Linnutoidukatses osalesid

«Nature for all Seasons» linnutoit põõsalindudele 2,25 kg (koostist pole märgitud)

Balsnacki toidusegu lindudele 400gr (sihvkad, arahiispähklid, kaer)

Balsnacki teraviljarasvapallid 240 gr (nisu, mais, loomne rasv 40%)

Balsnacki rasvapallid u 400 gr ( 4 tk)  (nisujahu, nisuterad, loomne rasv, päevalilleseemned, liiv)

Bröderna Nelsons rasvapall 480 gr (teravili, päevalilleseemned, õli, rasv, viljakestad, lisaained E311, E320)

Garden seasoni rasvapallid 450 gr (koostist pole märgitud)



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles