Kogenud reisimehe soovitus: ära praali oma rahaga

, tartu@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kirgliku automatkaja Urmas Jõgi sõnul tasub reisil meeles pidada lihtsaid reegleid, näiteks ei maksa oma rahaga praalida ja ka trahvi makstes tasub jääda viisakaks.

«Reisile tasub kaasa võtta väike esmaabipaun lihtsate ravimitega (kõhuhädad, palavik, peavalu), haava puhastamise vahendid, haava- ja villiplaastrid,» soovitab kirglik automatkaja Urmas Jõgi. Kindlasti on soovitav eelnevalt sõlmida ka reisikindlustus.

Aga kuritegevus? «Tasuks mõelda, et mida teeksid sina, kui sinu kodu juurde satub võõralt maalt pärit automatkaja. Kas püüaksid teda röövida, peksta või tappa? Ilmselt mitte,» pajatab mees. «Nii käituvad peaaegu kõik maailma inimesed. Loomulikult pead olema ka ise viisakas, sõbralik, austama kohalikke inimesi ja kombeid.»

Loomulikult tuleks kõikidest dokumentidest, mis reisile kaasa tulevad, teha mitu valguskoopiat ja paigutada need eri kohtadesse. «Raha jaga mitmesse ossa,» soovitab kogenud automatkaja. «Meeles tasuks pidada, et rahakotti on kergem varastada kui kitsasse taskusse pistetud lahtist paberraha.»

Kui kogu reisivarustus ei mahu pakiruumi, paki asjad nii, et salongi jääks võimalikult väheatraktiivsed asjad (mänguasjad, tekid, padjad). Üldise turvalisuse poolest kehtib Euroopas reegel – mida arenenum riik ja suurem linn, seda ebaturvalisem, üldistab Jõgi.

«Loomulikult, mida suurem turistimagnet, seda rohkem kuritegevust,» selgitab ta. «Suhtle kõigiga sõbralikult, aga ära kipu liigselt vennastuma. Ära praali oma rahaga ja ära nori tüli. Austa kohalikke kombeid ja reegleid. Politseilt võid alati teed või abi küsida.»

Kui pead trahvi maksma, ole viisakas ja tagasihoidlik, soovitab mees. «Ida-Euroopas saab enamasti maksta n-ö mustalt, aga mitte kõikjal. 20 eurot sulas olgu alati taskus,» õpetab ta. «Isegi kui asi käib ametlikult, saab viisaka suhtlemisega trahvisumma väiksemaks. Matkajaid, eriti perega matkajaid, üldjuhul kurjategijad ei kimbuta,» julgustab Jõgi matkaselle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles