Suurbritannias nõutakse imikute piimasegule hoiatussilte

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imetamine.
Imetamine. Foto: SCANPIX

Suurbritannia Riiklik Terviseamet (NHS) tegi ettepaneku, et imikutele mõeldud piimasegud tuleks sildistada suuremate tubakatoodetele sarnaste hoiatustekstidega, mis ütleksid, et rinnapiimaga toitmine on kasulikum.

Organisatsioon Save the Children väidab, et suurem rinnaga toitmine parandaks maailmas aastas 830 000 lapse elukvaliteeti, mistõttu peaks vähemalt iga kolmas kunstpiima pakend kandma tubakatoodetele sarnanevat hoiatavat silti, kirjutab The Telegraph. Ettepanek käib nii Suurbritannia kui ka ülejäänud Euroopa riikide ja arengumaade kohta.

Teised Suurbritannia terviseorganisatsioonid kardavad, et seesuguste hoiatussiltide lisamine kasvataks kõigest emades süütunnet, kuna nad ei saa oma last rinnaga toita.

NHS soovitab rinnaga toita esimesed kuus elukuud, järgnevatel kuudel oleks rinnapiimaga toitmine vabatahtlik, kuna laps hakkab sööma juba tahket toitu. Raportis öeldakse, et hoiatussilte on eelkõige vaja kunstpiima tootvate ettevõtete turunduse tõttu, mis võib emale öelda, et kunstpiimaga toitmine on lapse jaoks parim viis.

Praegusel hetkel on Suurbritannias olemas nõue, et kunstpiim peab kandma silti «Rinnaga toitmine on parim», kuid nüüd soovitakse muuta silte suuremaks ning teha kindlaks, et need oleksid ka riigist eksporditavate toodetele lisatud.

Save the Childreni juht Brendan Cox ütles, et oluline oleks garanteerida, et hoiatussildid oleksid ka arengumaadesse liikuvatel pakenditel. «Ettepanek on selleks, et kehtiks standardne mõõt, kui suur pakendil olev informatsioon, et rinnaga toitmine on kõige efektiivsem viis lapse kaitsmiseks, olema peaks.»

Uuringute järgi kaitseb rinnapiim beebisid kõhubakterite, infektsioonide, astma, ekseemide ja allergiate eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles