Lugeja küsib: miks poes müüdavaid kanepiseemneid külvata võib?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanep.
Kanep. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Postimehe lugeja luges lehest, et kanepikasvataja sai karistada. Samas tõi ta välja, et poes ju müüakse kanepiseemet, mida lubatakse põllule külvata. Miks võib kanepiseemet järsku põllule külvata? Kas igaüks võib? «Mis minuga juhtub, kui ma kasvuhoonesse panen seemne põllu asemel? Kas keegi kontrollib mind ka, kui ma selle seemne ostan?» küsib lugeja.

Vastab politseimajor Risto Kasemäe keskkriminaalpolitseist.

Tööstuskanepi kasvatamine on Eestis lubatud. Narkootiliste ja psühhotroopsete ainete ning nende lähteainete seaduse § 3 lg 2 kohaselt: «Põllumajandusliku tootmise eesmärgil võib unimagunat ja kanepit kasvatada Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika asjakohase turukorraldusabinõu nõuete kohaselt».

Kanepi kasvatajale esitatavad nõuded sätestavad, et tetrahüdrokannabinooli (THC, mis on narkootilise kanepi toimeaine) sisaldus viljeldavas kanepis ei tohi ületada 0,2 protsenti.

Kui keegi ostab laadalt peotäie kanepiseemneid ja need maha külvab on mitu võimalust:

a) Kui tegemist on tööstuskanepiga, pole tegemist õiguserikkumisega;

b) Kui kanepi THC sisaldus ületab 0,2 protsenti, on karistusseadustiku mõistes tegemist narkokuriteoga (KarS §188)

Kahjuks pole THC-d võimalik määrata kanepiseemnest, vaid taime hilisemas arengujärgus varrest, lehtedest ning õitest.  Samas kanepikasvatus kuriteona loetakse lõpuleviiduks alates sellest, kui kanepitaim on mullast võrsunud. Seega, välistamaks ebameeldivaid üllatusi, soovitame osta tööstuskanepi seemneid usaldusväärsetelt müüjatelt, kes suudavad oma kauba päritolu ja sordile vastavust dokumentaalselt tõestada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles