Uuring: rasedad peaksid tarbima lubatust vähem kofeiini

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Last ootavad emad.
Last ootavad emad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Norras tehtud teadusuuringus leiti, et praegused juhtnöörid, kui palju lapseootel naine päevas võib kofeiini tarbida, suurendavad riski sünnitada alakaaluline imik.

Suurbritannias soovitatakse rasedatel naistel tarbida mitte rohkem kui 200 mg kofeiini ühes päevas, mis teeb välja umbes ühe tavalises kohvipoes müüdava kohvitopsi koguse, kirjutab The Telegraph. Norra teadlaste sõnul sünnitasid naised, kes tegutsesid nende juhiste järgi, suisa 18 protsenti tõenäolisemalt liiga väikse lapse.

Väljaandes BioMed Central Medicine teatasid uuringu autorid, et praegused juhised peaksid rasedatele soovitama vähemat kofeiini tarbimist. Nende hinnangul on naistel, kes tarbivad isegi väikestes kogustes kohvi, teed või šokolaadi, suurenenud risk sünnitada liiga väike beebi.

Tehtud uuringus järgis üks rase naine kümnest neid juhiseid ning väikse imiku sünnitamise protsent oli nende hulgas 20–60 protsenti kõrgem kui sellel grupil, kes tarvitas kõige vähem kofeiini.

Lapsi, kes on sünnihetkel liiga pisikesed, ähvardavad mitmesugused komplikatsioonid. Kaua on arvatud, et liigse kofeiini tarvitamine raseduse ajal põhjustab enneaegset sünnitamist, kuid viimane uuring seda seost ei leidnud ega kinnitanud.

Kohvi tarvitamist seostati marginaalse raseduse aja pikkuse muutumisega, mida võis põhjustada mitte kofeiin, vaid mõned teised kohvis sisaldunud ained. «Me ei leidnud uuringus seost kofeiini või kohvis sisalduva kofeiini ja enneaegse sünnitamise kohta, kuid me leidsime seose kofeiini ja loote suuruse vahel,» kinnitas Norra projekti juhtinud Rootsi ülikooli professor Verena Sengpiel. Naine toonitas, et sama seost nähti ka mittesuitsetavate emade puhul.

Laps, kelle oodatav kaal oli 3,6 kilogrammi, kaotas iga 100 mg kofeiini kohta piltlikult öeldes kaalus 21–28 grammi. Kofeiin jõuab ema kaudu kergelt looteni, mis ei saa arenemise käigus kätte vajalikke ensüüme, et kofeiini eest end kaitsta.

Norra teadlased korraldasid 60 000 naise hulgas, kes jäädvustasid oma söömisharjumused rasedusnädalatel 15, 22 ja 30. Kofeiini koguseid arvestati vastavalt tarbitud allikatele – teest, šokolaadist, kakaost, karastusjookidest ja mitmetest erinevatest kohvijookidest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles