Ägeda viirushaigusega püsi kodus

, Eesti Haigekassa tervishoiu spetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi tööle minemise asemel kodus tee joomine ja oma tervise turgutamine võib süümepiinu tekitada, tuleb
teadvustada, et see on parim lahendus, et paraneda ja hoiduda viiruste levitamisest.
Kuigi tööle minemise asemel kodus tee joomine ja oma tervise turgutamine võib süümepiinu tekitada, tuleb teadvustada, et see on parim lahendus, et paraneda ja hoiduda viiruste levitamisest. Foto: Scanpix/CORBIS

Viimastel kuudel on paljud Eesti inimesed pidanud viirushaiguste tõttu mõneks ajaks koduseinte vahele jääma, hoolimata sisimas tekkinud võitlusest kehva enesetunde ja süütunde vahel – kas töö ja muud kohustused kannatab nädala võrra edasi lükata, kui tervis jälle parem?

Õnnetuseks on sellel aastal haigus sageli kulgenud nii tõsiste sümptomitega, et polegi võimalik voodist tõusta: kõrge palavik, tilkuv nina, haukuv köha ja valus kurk iseloomustavad kõige paremini tänast patsienti.

Võib tekkida mõte, et nüüd on õige aeg korjata viimane jõud kokku ja seada sammud perearstikeskusesse.

Peab aga arvestama, et nakkushaiguste leviku tõkestamiseks ei tohiks minna tervisekeskusesse, sest seal liiguvad ka terved inimesed, eriti beebid ja eakad, kes külastava keskust muudel põhjustel.

Teisest küljest on vaja tööandjale enda või lapse haigestumine tõestada ja haigus- või hooldusleht avada. Perearstikeskuse töötajad aktsepteerivad ka telefonikontakti, jagades esmaseid soovitusi enesetunde parandamiseks, samuti saab kokku leppida aja, mil minna pärast ägeda haiguse taandumist tervisekontrolli.

Umbes nädala pärast saab hinnata, et haigus pole tekitanud uusi haigusi ehk tüsistusi – levinumateks neist on kopsupõletik ja põskkoopapõletik. Kui kuulute riskirühma mõne muu terviseprobleemi tõttu, saab visiidil üle vaadata ka varasemad soovitused ja neid vajadusel uuendada.

Kust saab abi?

Sageli tabab haigus meid aga töövälisel ajal – õhtul hilja või nädalavahetusel. Eriti raske on kehva enesetundega toime tulla öötundidel. Eestis on juba aastaid toiminud perearsti nõuandetelefon 1220, millelt saab nõu küsida kõigil päevadel nädalas ööpäev läbi. 

Nõuandetelefonile tasub helistada ka siis, kui haigusnähud ei ole väga klassikalised, teil on hirm oma tervisliku seisundi pärast või olete kimbatuses ravimite kasutamise küsimustes. Sealsed nõustajad oskavad suunavate küsimustega selgitada teie olukorra tõsidust ning seejärel aitavad otsustada:

• mida saate ise enesetunde parandamiseks ette võtta,

• millal oleks mõistlik perearstiga nõu pidada,

• millistel juhtudel on olukord nii tõsine, et tuleb kiiresti pöörduda haigla vastuvõttu või isegi kiirabi kutsuda.

1220 nõuandetelefonil vastavad kogemustega arstid ja õed, kes on kokku puutunud praktilise tööga, saanud vastava ettevalmistuse, kel on vajalikud juhendmaterjalid ja kes on pädevad andma nõu, kuidas teatud olukordades võimalikult õigesti käituda.

Seega – kui kahtlete, kas peaks tülitama perearsti, suunduma otse erakorralise meditsiini osakonda või saate end ise aidata, aitab 1220 konsultant teil otsust lihtsamini langetada.

Kuidas end ise aidata?

Peamiselt saab leevendada sümptomeid, milles haigus väljendub, ning vahel isegi apteeki külastamata, kui koduses ravimikapis on varud olemas.

Haigestumise korral ning eriti palaviku, aga ka muude sümptomite puhul on oluline juua – kibeda kurgu puhul sooja teed, palaviku korral jahedat morssi või lahjendatud mahla, janu kustutamiseks puhast vett.

Valu ja kehva enesetunde leevendamiseks ning palaviku alandamiseks võiks olla koduapteegis paratsetamooli, mida teatud sagedusega võib manustada.

Köha ja nohu puhul aitab samuti rohke vedelikutarbimine, spetsiaalsed raviteed või kinnist nina ja köha lahtistavad vahendid.

Palju und ja vaikust aitavad tervenemisele kaasa. Üksi elades anna oma lähedastele kindlasti teada, et oled kodune ja haigestunud ning palu end võimalusel vaatama tulla või vajalike vahenditega varustada. Suures peres püüdke leida vaiksem koht ja isoleeritus teistest.

Sarnaseid soovitusi lapse haigestumise kohta saate täpsemalt lugeda juhendmaterjalist «Ägedad hingamisteede infektsioonid lastel ja nende kodused ravivõtted», mis on leitav ka internetist aadressil
ravijuhend.ee.

Õnneks mööduvad ägeda viirushaiguse tunnused tavaliselt kolme kuni viie päeva jooksul. Hea, kui saate endale kosumiseks võtta siiski terve nädala.

Tervenedes on paras aeg kaaluda, kas saab midagi ette võtta, et uued haigused kohe tervist kimbutama ei tuleks. Küsi endalt, kuidas on lood stressitasemega – kas leiad võimalusi vähendada negatiivset?

Pane paika töö ja puhkuse tasakaal – kas leiad aega aja mahavõtmiseks? Lõpuks selgita välja, kas sinu toiduvalikus on piisavalt vitamiine ja muid immuunsüsteemi tugevdavaid aineid.

Perearsti nõuandetelefon 1220

Kui helistad numbrile 1220:

• täpsusta, kas helistad iseenda või näiteks lapse haiguse tõttu,

• räägi oma tervisest võimalikult selgelt ja täpselt,

• selgita, mida oled ise esmalt teinud ja kas see on aidanud,

• jälgi nõustaja esitatud küsimusi ja püüa neile vastata võimalikult täpselt,

• enne helistamist tuleta meelde, missuguseid ravimeid pidevalt võtad või oled võtnud enne helistamist,

• võta käepärast paber ja kirjutusvahend, et vajadusel märkmeid teha,

• kui selgub, et sinu tervislik seisund vajab vältimatut arstiabi, suunatakse kõne kohe edasi kiirabisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles