Lugeja küsib: kas veearvesteid peab tõepoolest hakkama iga kahe aasta tagant välja vahetama?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veemõõdik.
Veemõõdik. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Tarbija24 lugeja soovis teada, kas nüüd peab iga kahe aasta tagant hakkama veearvesteid vahetama. «Meieni jõudis info, et meie kodused veearvestid kõlbavad ainult kaks aastat ning siis tuleb need Euroopa Liidu nõuete kohaselt ümber vahetada. Meil on kodus kolm veearvestit ning ühe maksab kinni firma, kelle alla me kuulume, kuid teised kaks peame ise kinni maksma, mis läheb maksma 50 eurot. Kas see tõesti vastab tõele, et peame iga kahe aasta tagant neid vahetama hakkama?» küsis lugeja.

Vastab tehnilise järelevalve ameti avalike suhete peaspetsialist  Anu Võlma.

Vee-ettevõtja ja kliendi vahelises tehingus kasutatavate veearvestite taatluskehtivusaeg on 2 aastat. Korterite veearvestite taatluskehtivusaeg  on 5 aastat. Seega tuleb arvestit iga 2 või 5 aasta järel taadelda, mitte välja vahetada.

Arvesteid, mis läbivad taatluse võib kasutada nii kaua kui nad vastavad nõuetele. Mõõteseaduse kohaselt on veearvestite taatluskohustuse kandjaks mõõtevahendi kasutamisel selle kasutaja ehk vee-ettevõtja. Vee-ettevõtja on kohustatud oma kuludega paigaldama liitumispunkti ühe veearvesti, mille taatluskulud kannab vee-ettevõtja. Täiendavad arvestid, nn kastmisvee ja oma kaevust võetava vee koguse määramiseks, paigaldab klient oma kuludega. Täiendavate veearvestite taatluskohustuse täitmise eest vastutab see osapool, kellele on see kohustus liitumislepinguga pandud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles