Vanavanemad tunnevad end interneti tõttu kõrvalejäetuna

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps koos vanaisa ja arvutiga.
Laps koos vanaisa ja arvutiga. Foto: SCANPIX

Inglismaal läbi viidud uurimuse tulemustest selgub, et üha rohkem lapsi eelistab otsida vastuseid lihtsamatele küsimustele pigem internetist kui küsida nõu oma vanavanematelt.

Uuringu läbiviijate sõnul on laste esmaseks infoallikaks saanud Google, YouTube ja Wikipedia. Lapsed ei küsi enam oma vanavanematelt, kuidas üks või teine asi käib, sest nad leiavad vastused oma küsimustele internetist kiiremini, kirjutab Telegraph.

Uuringus osales 1500 vanavanemat. Vähem kui neljandikult on nende lapselapsed küsinud nõu tavaliste koduste toimingute puhul, nagu näiteks pesupesemine, toiduvalmistamine ja nööbiõmblemine. Vaid kolmandik vastas, et neilt on küsitud, mis tunne oli olla noor.

96 protsenti vastanuist küsis noorena oma vanavanematelt oluliselt rohkem nõu kui nende lapselapsed neilt praegu.

Vanavanemad tõdesid, et nende lapselapsed eelistavad neilt nõuküsimise asemel internetti. Kaks kolmandikku vastanuist tundis, et nende traditsiooniline roll – lastelaste kasvatamine koos põlvest põlve edasiantavate õpetuste ja tarkustega – on perekonnas hääbumas.

«Vanavanemad tunnistasid, et nad on kõrvalejäetud Google’i, YouTube’i, Wikipedia ja teiste infoallikate kõrval, kus on igasugused nõuanded hõlpsasti kättesaadavad,» ütles uuringu eestvedaja Susan Fermor.

«Nad on teadlikud sellest, et in­ter­net on saa­nud ar­gip­äe­va­seks nähtuseks ja et nende lapselapsed, kes on pidevalt ninapidi sülearvutis, nutitelefonis või tahvelarvutis, peavad palju mugavamaks variandiks informatsiooni otsimist internetist,» tõdes Fermor.

Mullu Inglismaal läbi viidud uuringust selgus, et pea pooled 3-4-aastastest lastest oskavad juba internetti kasutada. Neist kümme protsenti kasutab internetis surfamiseks, filmide vaatamiseks ja mängude mängimiseks tahvelarvutit. Kolm protsenti lastest surfab internetis mobiiltelefoniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles