Lugeja küsib: miks keelekursuste eest tulumaksu tagasi ei saa?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuludeklaratsiooni täitmine.
Tuludeklaratsiooni täitmine. Foto: Liis Treimann/Postimees

«Käisin eelmisel sügisel Tartu rahvaülikoolis norra keele kursusel ja koolist öeldi, et saan selle arvelt tulumaksu tagasi. Täites deklaratsiooni, avastasin, et koolituskulude rida on seal küll kenasti olemas, kuid tagasi ei saa sentigi. Küsisin koolist - vastati, et nemad on kõik andmed edastanud maksuametile ja nende poolt on kõik korrektne ning peaksin raha tagasi saama. Kirjutasin maksuametile ja sealt vastati, et kuna see on minu isiklik kulutus, siis raha tagasi ei saa. Aga miks?» soovib tartlanna teada.

Vastab maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi.

Koolituskulude puhul on oluline silmas pidada kolme asjaolu. Esimene eeldus on see, et inimene on saanud ja deklareerinud selle aasta jooksul tulusid.  Teiseks eelduseks on vastava kooli (ja ka konkreetse õppe) registreeringu olemasolu Eesti Hariduse Infosüsteemis (EHIS). Kolmas eeldus on see, et isik on selle kulu ise kandnud ja kool on selle selliselt ka deklareerinud.

Taoliste väga konkreetsete juhtumite puhul on üldist selgitust raske anda, kuna selleks on vaja teada isiku nime ja isikukoodi. Samas ei saaks me seda tulenevalt maksusaladuse kaitsest ajakirjanduse vahendusel niikuinii teha, selleks peab inimene ikka ise maksu- ja tolliametiga ühendust võtma – kas siis telefoni või meili teel: 8800811, fyysisik@emta.ee"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles