Kuidas aidata köhivat last?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köha leevendamiseks võib kasutada ka luuderohu ja teiste ravimtaimede baasil tehtud köhasiirupeid.
Köha leevendamiseks võib kasutada ka luuderohu ja teiste ravimtaimede baasil tehtud köhasiirupeid. Foto: SCANPIX

Perearstide seltsi juhend õpetab, kuidas leevendada lapsel köhaärritust. Kuna köha põhjustavatele viirustele toimivaid ravimeid ei ole, siis viirusköha põhjust ravida ei saa, küll aga on mitmeid võimalusi köhaärrituse leevendamiseks.

Kõige sagedamini on laste köha põhjuseks ülemiste hingamisteede viirusnakkus, mis aja möödudes ise paraneb. Viiruslik köha algab tavaliselt kuiva ärritusköhana ning muutub mõne päeva möödudes rögasemaks.

Köhaärrituse leevendamiseks:

  • Puhastada nina ja hoida nina kaudu hingamine võimalikult vabana. Köhaärritust võib põhjustada nohusest ninast neelu valgunud sekreet või suu kaudu hingamisest kuivaks muutunud kurk.
  • Pakkuda juua. Jook leevendab kurguärritust ja muudab lima väljaköhimise kergemaks. Jook võiks olla lapsele sobivalt kas soe või jahe, kuid mitte tulikuum. Öösel võib käepärast olla klaas vett. Päeval võib pakkuda lisaks veele raviteed või mahla, ei sobi aga gaseeritud joogid.
  • Kergitada voodi peaalust veidi kõrgemale. Nii väheneb nohuse sekreedi valgumine neelu.
  • Mesi. Mesi ei sobi mee suhtes allergilistele lastele ning mett ei tohi anda ka alla 12 kuu vanustele lastele. On esinenud juhuseid, kui imikud on mee kaudu jäänud botulismi. Mett võib pakkuda lusikalt või meejoogina, samuti võib pakkuda lapsele mee-sibulasiirupit, mille valmistamiseks kaetakse sibulast lõigatud rattad meega ja lastakse pool ööpäeva kuni ööpäev seista, vahepeal segades. Eraldunud siirup tuleks panna kaanega suletavasse purki ja hoida seda külmkapis, kuid mitte kauem kui kolm päeva. Lapsele võib anda ühe teelusikatäie kuni ühe supilusikatäie eraldunud siirupit mõned korrad päevas.
  • Auru hingamine ehk inhalatsioon. Tulise veeauru hingamisega kaasneb väga suur põletuse oht, mistõttu ei tohi köha korral lastele teha kuuma vee auru. Köha leevendamiseks võib kasutada nebulisaatori ehk aerosoolpihusti abil tehtud auru sissehingamist. Nebulisaatorites võib kasutada isotoonilist soolalahust või destilleeritud vett. Ei ole soovitatav teha soodaauru, kuna sooda kuivatab limaskesti ja pigem soodustab köhaärrituse teket. Ka eeterlike õlide sissehingamine võib limaskesti ärritada, eriti allergilistel lastel.
  • Võib kasutada leebeid ja lapsele meelepäraseid rahvameditsiini võtteid, näiteks määrida rindkere hanerasvaga või teha sooja jalavanni. Kindlasti ei tohi kasutada selliseid võtteid, mis põhjustavad valu või millega kaasneb põletuse oht või oht midagi hingamisteedesse tõmmata.
  • Köhasiirup. Köha leevendamiseks võib kasutada ka luuderohu ja teiste ravimtaimede baasil tehtud köhasiirupeid. Muid ravimeid tuleks kasutada ainult arsti ettekirjutusel. Köha pärssivaid toimeaineid sisaldavad ravimid on köha leevendamisel üldiselt vähetõhusad ning kõrvaltoimete tekkimise võimalus on üsnagi sage. Rögalahtistava toimega ravimeid, näiteks atsetüültsüsteiini, ei tohi kasutada alla kahe aasta vanustel lastel. Väikelapsed ei suuda röga hästi välja köhida ja rögalahtistid võivad muuta nende hingamise raskemaks.

Köhaga tuleb arsti juurde minna, kui:

  • Alla üheaastasel lapsel on tekkinud äge köha
  • Köha kestab kauem kui kolm nädalat
  • Kui lapse hingamine on takistatud ja häälekas
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles