Telefonihooldusesse jõuab ka võltsitud iPhone

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPhone.
iPhone. Foto: SCANPIX

Apple toodete edasimüüja IM Arvutid kinnitab, et aeg-ajalt pöördub firma poole inimesi, kes soovivad hooldusesse või remonti tuua iPhone mobiiltelefoni koopiaid. Üllatus on suur kui selgub, et tegu polegi Apple'i tootega.

«Klient tuleb enda meelest Apple'i tootega hooldusesse ja siis on ta väga pettunud kui me ütleme, et see ei ole tegelikult üldse Apple'i toode,» kinnitas Apple toodete müügiga tegeleva firma IM Arvutid AS tegevjuht Jaanus Treilmann.

Firma on näinud mobiiltelefone, mis küll näevad välja nagu iPhone 4, kuid mille sisu ei ole originaalile ligilähedanegi. «Tüüpiliselt on sellel telefonil hoopis muu operatsioonisüsteem. Pikaajaline Apple'i kasutaja saab vahest kohe aru,» kinnitas Treilmann.

Petuohvriks võib langeda eelkõige see, kellel ei ole varem olnud iPhone'i. «Me ei tea, mis tingimustes neid müüakse, kuidas need on pakitud, aga kuidagi ikkagi juhtub nii, et inimesed neid (iPhone'i koopiaid) ostavad ka Apple'i toote pähe,» ütles Treilmann.

Samas leiab internetiportaalides mitmeid iPhone 4 ja iPhone 4s koopiate müügikuulutusi. Foorumites arutatakse, kust koopiaid osta saab ja millised on teiste kogemused piraattelefonidega.

«Mul ka iPhone'i kloon, ja ei ole kordagi veel kokku jooksnud. Ainult Bluetooth ei tööta ja internetis ei saa käia, muu on kõik väga korralik selle telefoni juures,» kirjutab üks kasutaja Buduaar.ee foorumis.

«Üks hiinlane, mida mina käes olen hoidnud, oli täiesti jube. Sarnasus iPhonega on tal ainult väline ja siis peab ka saja meetri kauguselt vaatama. Kõik kaasapandud hiina mängud olid hiinakeelsed vaatamata sellele, et kasutajaliides oli pandud ingliskeelseks,» kirjutab teine.

«Ilmselt on hulk kliente, kes teevad teadlikult selle valiku, et ostavad klooni. Aga hooldusjuhtumite põhjal võib öelda, et on ka kliente, kes ostuhetkel vahet ei tee,» oletas Treilmann.

Ta usub, et enamasti jõuavad piraattelefonid Eestisse nii, et inimene toob kolmandast riigist oma tarbeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles