Kassiiri jootraha läheb tegelikult üldkassasse

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reeglina klient kassiirile sente ei jäta.
Reeglina klient kassiirile sente ei jäta. Foto: Silja Kaigu

Prismas, Selveris ja Rimis kehtib üldiselt reegel, et kassateenindajale jäetud peenraha läheb kaupluse üldtulusse. Maxima ei ole hakanud siinkohal juuksekarva poolitama.

«Sellised kassa ülejäägid, kus klient ei taha sente endale ja jätab need kassiirile, jäävad meil 50 sendi kuni euro piiresse,» ütles Prisma pressiesindaja Kadri Lainas, kelle sõnul läheb see summa ettevõtte üldtulusse.

Rimi pressiesindaja Katrin Bats kinnitas, et neilgi läheb kassateenindajatele jäetud peenraha üldkassasse. «Seda siis arusaamatuste vältimiseks ja et teenindajatel ei tekiks kiusatust olukorda isiklikuks kasu teenimiseks pöörata,» põhjendas Bats.

Selveris ei ole iseenesest teenindajatel keelatud klientidelt jootraha võtta, kuid sellised juhud on väga harvad. Selveri pressiesindaja Annika Vilu sõnul jätavad kliendid sendid enamasti annetuskarpidesse, millega saab toetada kodukoha haigla lasteosakonda.

«Kui klient jätab lihtsalt paar senti tagasi võtmata, siis paneb teenindaja enamasti ise selle heategevuskarpi. Kui raha läheb aga kassasse, siis jääb see ülejäägina kaupluse tulusse,» rääkis Vilu, kelle sõnul on tegu väga väikeste summadega. Ta rõhutas, et reeglina inimesed tagasi antud raha kauplusesse ei jäta.

Maxima esindaja Erkki Erilaiu sõnul jätavad kliendid kassiiridele jootraha üliharva ning seetõttu ei ole ka hakatud siinkohal juuksekarva poolitama. «Reeglina jootraha ei jäeta, sest suurem osa ostudest sooritatakse pangakaardiga. Kui aga jäetakse, siis siinkohal, mida kassiir selle rahaga teeb, ei ole me kindlaid reegleid ette näinud. See on tema enda valik,» ütles Erilaid.

Kaupluste esindajad kinnitasid, et kui kassas tekivad päeva lõpuks suuremad ülejäägid kui mõned eurod, siis teevad nad selleks omalt poolt kõik, et välja selgitada põhjus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles