Mobiiltelefoniga saab määrata vee puhtust

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevikus saab mobiiliga hõlpsasti vee läbipaistvust analüüsida.
Tulevikus saab mobiiliga hõlpsasti vee läbipaistvust analüüsida. Foto: SCANPIX

Kuidas saada teada, kas vesi akna all järves on puhas? Tulevikus võib abi olla lihtsast mobiiltelefonist.

Siiani on veeproovidel kasutuses keerulised analüüsivahendid ning neid proove tuleb vastavatest asutustest tellida. Tartu Ülikooli analüütilise keemia doktorant Teemu Näykki on koostöös Soome keskkonnaametiga aga välja töötanud lahenduse Secchi 3000, mis võimaldab vee läbipaistvust analüüsida kõige tavalisema mobiiltelefoni abil, kirjutab teadusportaal Novaator.

Selleks pole tarvis omada isegi nutitelefoni, telefonil peab olema peal fotokaamera ning sellega peab olema võimalik saata multimeediasõnumeid.

Secchi 3000 põhiinstrumendiks ongi mobiiltelefon ning spetsiaalne anum, kus on kaks üksteisest kindlal kaugusel olevat mustvalget plastmärki. Anum täidetakse analüüsitava veekogu veega ning mobiiltelefoniga tehakse anuma ülaosas asuvast avast pilt neist märkidest. Pilt tuleb saata kesksesse andmebaasi.

Andmebaasis analüüsitakse fotol märkide nähtavust kindla algoritmi abil ning selle põhjal on võimalik otsustada, kui hea on vee läbipaistvus. Kui arvutused on tehtud, saadetakse analüüsi tulemused mobiiltelefoniomanikule sõnumiga tagasi.

Näykki sõnul on rakendus praegu Soomes katsetamisel, hetkel seda veel müügil ei ole.

«Eesmärk on, et igaüks võiks oma suvila akna all oleva järve veest lihtsal moel analüüse teha ja teada saada, kas veekoguga on kõik ikka korras,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles