Paljude tudengite jaoks on Tartusse sõita odavam kui seal elada

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEBE buss.
SEBE buss. Foto: Toomas Huik / Postimees

Paljud kaugõppe üliõpilased seisavad silmitsi igivana probleemiga: kus õppetsükli ajal Tartus ööbida? Väikse arvutuse käigus selgub, et Tartusse võib olla bussiga isegi odavam sõita kui seal periooditi kohapeal elada.

Avatud ülikooli tudengite õppetsükkel toimub tavapäraselt kaks korda kuus neljapäevast pühapäevani. Eeldatavasti saabub suur osa tudengeid õppima Tallinnast. Seega saab teha lihtsa arvutuse Tallinn-Tartu bussiga edasi-tagasi sõitmiste maksumuse kohta.

Neljapäeva hommikul hüpoteetiliselt kell 7.30 startivale ja pühapäeva õhtul kell 18.00 naasvale alla 26-aastasele tudengile läheb võimalikult soodsaid variante otsides (noorte ekspress, tudengirong) maksma neli korda edasi-tagasi sõitmine ühel nädalavahetusel 41,4 eurot. Mõistagi võib hea õnne korral saada ka sõbralt küüti või sättida tunniplaan nii, et kõikidel päevadel loenguid pole.

Kahtlemata tuleb arvestada sellega, kui tüütu ja väsitav on ka kõige mugavama bussiga neli päeva järjest 5 tundi iga päev edasi-tagasi loksuda. Samas on just selline lahendus paljudele tudengitele ööbimiseks soodsam lahendus, sest odavaid ööbimiskohti on Tartus sama tüütu leida.

Eesti Maaülikooli kaugõppijad kasutavad ühiselamute kinnistute majandusjuhataja Karl Zeigo sõnul hosteli 25 kohta aktiivselt. «Nädalavahetustel, mil toimub kaugõpe, on hostel 100 protsenti broneeritud,» kinnitas ta.

Enamasti viibitakse Zeigo sõnul kaks ööd. Üks öö maksab 19 eurot. Kes soovib pikemat majutust, neile on seitsme öö sooduspakett 63  eurot.

Tartu ülikooli kaugõppe tudengid saavad soovi korral endale koha või toa üliõpilaselamus. Renoveeritud üliõpilaselamute ühe koha keskmised üüriarved kuus kõiguvad kodulehekülje andmetel 51-94 euro vahel. «See eeldab muidugi pikemaajalist üürilepingut, mitte üksikute ööde kaupa vormistamist,» selgitas MTÜ Tartu Üliõpilasküla majutusjuht Janika Hango. Teatavasti on ühiselamu tubadele ka pikad järjekorrad.

Teise võimalusena saab Tartu ülikooli tudeng kasutada hostelit Pepleri 14 või Narva mnt 27. Seal on ühe öö hinnaks ühekohalises toas 25 eurot, kahekohaline tuba on 40 eurot/öö.

«Meie hostelite nädalalõpud on tõepoolest üsna nõutud, st vahetult enne koolitulemist kohta broneerima hakates võib juhtuda küll, et kohad juba täis. Enamasti broneeritakse majutus pikemalt ette – kohe kui tunniplaan teada, tehakse kogu semestriks või ka õppeaastaks vajalikud broneeringud,» märkis Hango.                          

Soodsaid võimalusi pakub Tartus ööbimiseks ka näiteks Looming Hostel, kus kaheinimese tuba ühele inimesele üheks ööks maksab nädalavahetusel 30 eurot, kolme inimese tuba 17 eurot ja seitsme inimese tuba ühele inimesele 16 eurot/öö. ISIC, ITIC ja IYTC kaardiomanikele pakutakse 10 protsenti soodustust. Mehed ja naised paigutatakse läbisegi ühte tuppa. Hostel Vaksali 4 maksab üks öö üheses toas kuni 1. aprillini 30 eurot, tuba neljale inimesele on 80 eurot.

Jaga oma kogemusi ööbimisvõimalustega Tartus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles