Kassi tiinuse vastastel tablettidel on rängad kõrvalmõjud

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassiomanikud kardavad üha enam tablettide kõrvalmõjude pärast.
Kassiomanikud kardavad üha enam tablettide kõrvalmõjude pärast. Foto: SCANPIX

Kui varem eelistati steriliseerimisoperatsioonile pigem tiinuse vastaseid tablette, siis nüüd enam mitte nii väga. Loomaarstide sõnul on inimeste teadlikkus tablettide ohtlikest kõrvalmõjudest tõusnud.

Jooksuaja tablettide toimeaineks oleva medroksüprogesteroonatsetaadi tõttu lükkub edasi jooksuaeg ning ovulatsiooni ei teki. Medroksüprogesterooni toimeainel põhinevate ravimite kõrvalmõjude oht on suur. Kõrvalmõjud suurenevad oluliselt pärast kahe aastast ravimi kasutamist ja nendeks on enamasti piimanäärmete halvaloomulised kasvajad, püometra ehk mädaemaka teke ja diabeet ning tekkida võivad ka neerupealsete, pankrease ja maksa ebanormaalsed muutused.

«Minu praktikas ei ole enam palju inimesi, kes eelistaks tablette steriliseerimisele, kuna kassidele on keeruline tablette anda ja lõppkokkuvõtteks tuleb kirurgiline suguorganite eemaldamine odavam kui pidev tableti andmine,» tõdes Männimäe loomakliiniku arst Laura Linntamm, kelle sõnul panevad kindlasti kirurgiat eelistama ka tablettide võimalikud kõrvalmõjud. Aretusloomadele ei soovita Linnatamm kunagi neid tablette anda.

«Praegune trend on ikkagi lõigata. Kuna inimestele on palju kättesaadavat infot internetis, siis nad tegelikult juba teavad hormonaalsete preparaatide mõju nende looma organismile ja kokkuvõttes on tabletid ikkagi kallimad,» ütles Linnatamm.

Valdeku väikeloomakliiniku loomaarst Inga Viilmann soovitab kassiomanikele tablettide asemel kindlapeale operatsiooni. «Paljud omanikud kardavad operatsiooni kõrvalmõjusid, narkoosiriski ja valivad seetõttu tabletid, kuid tihti lõpetab loom tablettide kõrvalmõjude tõttu ikkagi operatsioonilaual. Operatsiooni vajavad nii piimanäärmete kasvajad kui püometra. Seetõttu soovitangi juba alguses lemmiklooma steriliseerida,» tõdes Viilmann. «Kui arvutada kokku tablettidele kuluv raha, siis on see kordades suurem kui steriliseerimisoperatsiooni ühekordne hind,» ütles ta.

Kui siiski tablettide kasuks otsustatakse, tuleb arvestada sellega, et ravi alguses on võimalikeks kõrvaltoimeteks suurenenud söögiisu, janu ja kehamassi suurenemine. Vajadusel peab vähendama toidu kogust või andma spetsiaalselt ravitoitu, mis on mõeldud ülekaalulistele loomadele. Toimuvad ka muudatused käitumises, võib tekkida depressioon ja loidsus. Tablette antakse korra nädalas, alati ühel ja samal ajal ja kui unustatakse, tekib ind ja oht paarituda.

Tablette saab ainult loomakliinikust või veterinaarretseptiga apteegist. «Veendumaks, et loom pole tiine, väljastatakse tabletid ainult enne looma nägemist. Kui tabletti tiinele loomale anda, siis võivad tekkida loodete arenguhäired ning tõsised tüsistused,» rääkis Linntamm.

Loomakliinikutes on müügil tiinuse vastased tabletid Perlutex ja Promon Vet, mille toimeaine on sama. Perlutex tablette võib anda ka koertele. Tabletid maksavad kuus-seitse eurot pakk ja sellest piisab umbes viieks kuuks. Operatsiooni hinnad jäävad enamasti 40-120 euro vahele. Näiteks Valdeku väikeloomakliinikus maksab kassi steriliseerimine 78-85 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles