Kanamuna kallines aastaga üle 25 protsendi

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanamunad. Foto on illustreeriv.
Kanamunad. Foto on illustreeriv. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

TNS Emori põhitoiduainete ostukorv kallines mullu veebruariga võrreldes aasta jooksul 5,2 protsenti, kanamunad kallinesid aastaga 26,1 protsenti.

2013. aasta veebruarikuus oli põhitoiduainete ostukorvi maksumuseks 69,35 eurot ühe inimese kohta, mis on 5,2 protsenti rohkem kui veebruaris 2012.

Võrreldes eelmise aasta veebruariga on toidukorvi valitud toodetest enim kallinenud köögi-ja puuviljad, näiteks lahtine kartul 48,3 protsenti ja importõunad 28,6 protsenti. Oluliselt on kallinenud ka munad ning kodune hakkliha (17,5 protsenti). Võrreldes eelmise aastaga on hinnad langenud vaid kahel tootel – odavnenud on suhkur (10 protsenti) ja langenud on ka 2,5-protsendise piima hind (4,5 protsenti).

TNS Emori põhitoiduainete ostukorvi kuulub üle 50 nimetuse toiduaineid piima-, liha-, teravilja-, kalatoodete ning puu- ja köögiviljade kategooriast, lisaks kanamunad ja suhkur. Toidukorvi koostamisel on lähtutud põhimõttest, et seal oleks esindatud põhilised tooterühmad sellise osakaaluga, nagu need on SA leibkonnauuringu andmetel tarbimises.

Toiduainete jaehinnad kogutakse 9 korda aastas 26 kauplusest Eesti suuremates linnades ja kaks korda aastas (mais ja novembris) 45 kauplusest üle Eesti. Hinnavaatlust tehakse Eesti suuremates jaekettides (Selver, Maxima, ETK erinevad jaeketid, Rimi jaeketid, Grossi Toidukaubad jne).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles