Kindlustuskalkulaator nörritab maaklereid

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalkulaatoriga saab võrrelda kindlustusandjate teenuse tingimusi ja kindlustusmaksete suurust.
Kalkulaatoriga saab võrrelda kindlustusandjate teenuse tingimusi ja kindlustusmaksete suurust. Foto: Repro

Eesti Kindlustusmaaklerite Liidu (EKML) arvates kahjustab veebipõhine liikluskindlustuse kalkulaator maaklerite professionaalset teenust ja võib olla tarbijat eksitav.

«EKML on mures ebaõiget teavet andvate kindlustuskalkulaatorite pärast, mida tuleb internetis üha juurde. Iga isik võib sellise kalkulaatori valmis teha ja oma veebilehele panna. Tegevuseks ta mingit luba küsima ei pea ning finantsjärelevalvele samuti ei allu. Kindlustusvõtjale jääb vale mulje, et see on kindlustuslepingu sõlmimiseks soodsaim koht, kuid võib saada petta,» teatas liidu juhatuse esimees Igor Fedotov.

Hinnakalkulaator loodi mullu Eesti Liikluskindlustuse Fondi (LKF), kindlustusandjate ja tarbijaveebi minuraha.ee koostöö tulemusena fondi kodulehele, et pakkuda tarbijatele võimalust mugavalt võrrelda erinevate kindlustusandjate teenuste tingimusi ja kindlustusmaksete suurust. Kalkulaatorisse tuleb sisestada vajalikud isikuandmed ja info sõiduki kohta. Pärast päringut saab näha, milline teenus oleks kõige mõistlikum.

Fedotovi hinnangul sisaldab kalkulaator mittevastavat ja poolikut teavet ning suunab kindlustusvõtja selle teabe alusel kohe kindlustusseltsi lepingut sõlmima.

Maaklerite ärihuvi

LKFi juhatuse esimehe Mart Jesse sõnul on nende loodud kalkulaatori eesmärk pakkuda inimestele võimalust saada kergema vaevaga ning suure tõenäosusega ka soodsama hinnaga liikluskindlustust. Esimesel kuul kasutas kalkulaatorit üle 7000 inimese ja see kogus positiivset tagasisidet.

«Paljud seltsid on välja arendanud enda kasutajaliidesed, kus on oluliselt soodsam hind kui maakleritel – läbi maakleri on teenus ikka kallim. Kalkulaator koondabki kõik otsepakkumised vahendustasudeta ja annab inimestele otseligipääsu müügivõrgule,» selgitas ta. Jesse arvates on maakleritel arusaadav ärihuvi, et ei tekiks neid keskkondi, kust tarbija saab võib-olla soodsamalt teenust.

«EKML on veendunud, et tegemist on saatana sigitise endaga, mis meile samas kinnitab veelgi enam, et oleme õigel teel,» sõnas LKFi juht.

«Finantsinspektsioon ütles esimesena, et tegemist on tarbijale ilmselgelt väga kasuliku teenusega, kuna inimene saab rohkem pakkumisi ja neid ka võrrelda. Samuti on see kasulik maaklerile, kes saab seda keskkonda kasutades oma kliendile soodsaimat pakkumist välja otsida,» rääkis ta.

Mitteteadlik tarbija

Jesse meenutas, et kui eelmine kalkulaator kinni pandi, olid mõned maaklerid väga kurjad, et see võimalus ära võeti. «Kui selle nüüd tagasi panime, pöördusid nad jälle kõikvõimalikesse kohtadesse protesteerima,» märkis ta.

«Tasub teada, et kui isik läheb kindlustusseltsi lepingut sõlmima, võib kindlustusmakse olla kallim kui kalkulaatoris, sest kuigi kalkulaator näitab selle kindlustusandja kõige soodsamat hinda, võib juhtuda, et isik selle hinnaga lepingut sõlmida ei saagi,» väitis Fedotov. Lisaks on EKMLi juhi hinnangul kalkulaatoris antav kindlustusmakse info poolik, sest puudu on maaklerite kindlustuse hinnad. Kõige soodsam hind võib tema sõnul olla kindlustusmaakleril, kes saab kindlustusseltsilt allhindlust, kuid seda hinda LKFi kalkulaatorist ei näe.

EKML leiab, et kindlustusmaaklerid on liikluskindlustuse kalkulaatorist sihilikult kõrvale jäetud, sest fondi eesmärgiks on tegelikult kindlustusseltside lepingute otsemüük, mistõttu pöördusid nad nii finantsinspektsiooni kui ka konkurentsiameti poole.

Konkurentsiamet hindas kindlustusmaaklerite esitatud ja menetluse käigus kogutud teavet ning jõudis järeldusele, et hinnakalkulaatori loomist ega selle pakkumist tarbijatele ei saa pidada konkurentsi kahjustavaks koostööks.

«Konkurentsiõiguse tähenduses ei ole mis tahes koostöö turul tegutsevate ettevõtjate vahel vältimatult keelatud ning koostöö eesmärk ei pruugi olla suunatud mõne turuosalise väljatõrjumisele,» teatas konkurentsiameti välis- ja avalike suhete osakonna juhataja Maarja Uulits.

Tema sõnul on ameti hinnangul ennatlik eeldada, et kindlustusvõtjatele suunatud kalkulaatori loomine võib olulisel määral takistada kindlustusmaaklerite tegevust ning et kindlustusmaakleritel puuduks edaspidi võimekus turul konkureerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles