Lugeja säästunipp: elektriboilerisse läheb eelsoojendatud vesi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriboiler.
Elektriboiler. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tarbija24 üleskutsepeale saatis oma säästunipid Pärnus elav Henri, kes varustas 100-liitirse elektriboileri taimeriga, et odavamat elektrit ära kasutada. Ka paigaldas ta katusele päikesepaneelid, mille abil boilerisse minevat vett eelnevalt soojendab.

Sajaliitrine elektriboiler on varustatud taimeriga, kell 21 lülitub toide välja ja hommikul kell sisse, kirjutas lugeja Henri. Kui õhtul käia dušši all, siis jahtub boiler maha ja see soojendatakse ülesse vahetult enne päevase tariifi sisse lülitumist. Seega hoitakse boiler üle öö madalama temperatuuri ja väiksema kaoga. Lisaks saab välistatud võimalus, et boiler kütab end soojaks vahetult enne odavama elektritariifi ja varahommikul jällegi vahetult peale tariifi kallinemist.

Ka kasutab mees võimalust elektriboilerisse minevat vett pisut soojendada. Nii pani ta pottahju  22 mm vasktoru. «Pump läheb automaatselt käima ja ahju soojus kütab 400liitrise akupaagi soojaks, mis suunatakse põrandaküttesse,» selgitas ta.

Akupaagi küljel, ülemises osas on laotatud soojusvahetina vasktoru vastavas kaldes soojustuse all. 100liitrine paak on ühendatud selle vasktoruga ja soojeneb isevoolu teel kuni 40 kraadini. Nii ei võta elektriboiler mitte kuuekraadist vett trassist, vaid seda ette soojendatud vett.

Mehe sõnul suudab ise tehtud 10 ruutmeetriline  päikesepaneel päikesepaistelise ilmaga arendada talvel 2 kw ja suvel 2,6 kw võimsust. See kütab akupaaki ja see omakorda ettesoojendatud 100 l soojaks.

Tulemuseks 3,6 kw päevas sooja vee kulu on muutunud 1,6 kw päevas keskmiselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles