Lugeja küsib: kas elektrikilbi teisaldamise eest peab maksma Eesti Energia?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrikilbi teisaldamise eest peab tasuma see, kes seda mujale viia soovib.
Elektrikilbi teisaldamise eest peab tasuma see, kes seda mujale viia soovib. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

«Mul on plaanis ehitada suletud garaaž eramaa krundile, kohta, kus on ka võrguettevõtte liitumispunkt. Tõenäoliselt takistaks ehitis võrguettevõttel ligipääsu liitumispunktile. Kes peab kinni maksma elektrikilbi/liitumispunkti ümbertõstmisega seotud kulud, kui see asub eraomanduses oleval krundil? Kas selle omanik või tarbijad, kelle krundil liitumispunkt asub?» soovib maaomanik teada. Ta lisas, et liitumispunktis asub ka naabri arvesti. 

Vastab majandusministeeriumi energiaturu talituse peaspetsialist Viive Šavel.

Niipalju kui ma kirjast aru saan, soovitakse liitumispunkti asukohta nihutada. Sellega seoses peab võrguettevõtja tõenäoliselt muutma ka oma tehnorajatise konfiguratsiooni, mille kohta ütleb asjaõigusseaduse § 158 lõige 5 järgmist: «Kinnisasja omanik võib nõuda tehnovõrgu või -rajatise omanikult tehnovõrgu või -rajatise ümberpaigutamist temale kuuluval kinnisasjal, kui see on tehniliselt võimalik ja kinnisasja omanik hüvitab tehnovõrgu või -rajatise ümberpaigutamisega seotud kulud.»

Elektrituruseaduse § 71 kohaselt võtab võrguettevõtja võrguteenuste osutamise eest võrgutasu. Võrguteenusteks on nii elektrivõrguga ühendamine kui ka tootmis- või tarbimistingimuste muutmine.

Seega kannab kulud see, kes taotleb kas tehnovõrgu või -rajatise ümberpaigutamist või tootmis- või tarbimistingimuste muutmist (või mõlemate tööde teostamist).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles