Inimesed ei tea, kuhu nad sisse kirjutatud on

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja Lasnamäel.
Kortermaja Lasnamäel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Osaline maamaksuvabastus paljastas, et paljudel puudub ülevaade sellest, kuhu nad on sisse kirjutatud, ja on ka neid, kelle sissekirjutus on aastaid registris vigane olnud, mistõttu potsatas postkasti ärajääma pidanud maamaksuteade.

Alates käesolevast aastast on maamaksu vaba kuni 1500-ruutmeetrine maa, millel asuvas elamus on maksumaksja elukoht vastavalt rahvastikuregistri andmetele, vahendas ERRi uudisteportaal.

Vaatamata osalisele maksuvabastusele on aga maksuameti teatel eelmise aastaga võrreldes maksuteateid umbes 10 protsenti vähem, kuid maamaksu kuulub tasumisele vaid 2 protsenti vähem kui eelmisel aastal.

Selle üheks põhjuseks võib olla ka asjaolu, et bürokraatia ja segaduste tõttu ei jõuagi vabastus kõikideni, kellele see mõeldud on, sest vabastuse aluseks loetakse sissekirjutust tänavu aasta 1. jaanuari seisuga, kuid paljud üldse ei teagi, kas ja kuhu nad sissekirjutatud on.

Siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonnajuhataja asetäitja Mairis Kungla nentis, et selliseid juhtumeid, kus isikute elukoha andmed on registris vigased, on aeg-ajalt ette tulnud, põhjuseid on mitmeid, kas on ametnik eksinud andmete rahvastikuregistrisse kandmisel või on need vead tekkinud juba enne rahvastikuregistri kasutuselevõttu koostatud sisse- või väljakirjutuslehtedelt, mille andmed kanti tagantjärgi rahvastikuregistrisse 2000-ndate aastate alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles