Aju elektriga stimuleerimine võib depressiooni leevendada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidev süngete mõtete heietamine tekitab põhjendamatut ärevust.
Pidev süngete mõtete heietamine tekitab põhjendamatut ärevust. Foto: images.com
Teatud ajupiirkonna elektriga stimuleerimine võib aidata jagu saada sügavast depressioonist, mis muudele ravimeetoditele ei allu, usuvad väikese pilootuuringu korraldanud teadlased.
Varasemad uuringud on näidanud, et mainitud ajupiirkond, mis kannab nime dorsolateraalne prefrontaalne korteks, mängib võtmerolli sügava depressiooni tekkimisel, ütles uuringut juhtinud doktor Emad N. Eskandar Reutersile.

Eskandari sõnul kannatab ainuüksi Ameerika Ühendriikides ravile allumatu depressiooni käes neli miljonit inimest, seega on alternatiivsete ravimeetodite leidmine tähtis ülesanne.

Uuringus osales 12 patsienti, kes olid keskmiselt 27 aastat depressiooni käes kannatanud ning polnud vaatamata üheksa kuni kümne erineva ravimi kasutamisele paranenud.

Osalejate ajude pinnale paigaldati elektroodid, mille abil kaheksa nädala jooksul mõnede katsealuste aju aktiivselt mõjutati, teiste puhul aga vaid imiteeriti stimuleerimist. Lõpuks stimuleeriti aktiivselt kõigi osalejate aju.

Kaheksa nädala pärast oli pikema aja jooksul aktiivset stimulatsiooni saanud patsientide depressioon tavalise hindamisskaala järgi 22 protsendi võrra vähenenud. Ka neil osalejail, kelle puhul aju mõjutamist algul vaid imiteeriti, vähenes masendus kolme protsendi võrra.

Poole aasta ja ka aasta pärast oli kõigi osalejate depressioon veelgi enam taandunud.

Doktor Eskanderi sõnul tõestas uuring, et sügava depressiooni ravimiseks on mitmeid uusi meetodeid, mille katsetamiseks käivad praegu sarnased uuringud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles