Psühhiaater: noori ajendab jooma igavus

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alaealine ja alkohol.
Alaealine ja alkohol. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Tallinna Lastehaigla psühhiaatriakliiniku juhataja Anne Kleinbergi sõnul ajendab noori alkoholi tarbima igavus ja tegevusetus.

Eelmise aasta alkoholi aastaraamatu andmetel alustab suur osa noortest alkoholi tarbimist 11-aastaselt või varem ja seda valdavalt õllest ja siidrist. Kleinberg ütles Postimehele, et lapsed alustavad nii varakult, kuna on järelevalveta ning ühiskonna väärtushinnangud on nihkes.

«Vahest isegi on õigem öelda, et vaatamata sellele, et kõik üldjuhul teavad, mis on õige ja kuidas peaks käituma, on lastega pered tööst ja/või vaesusest kurnatud ning ei jõua reaalelus ideaale järgida.»

Alkoholi tervistkahjustav mõju on viinud Kleinbergi sõnul laste puhul tõsiste käitumisprobleemideni. Käitumisprobleemid on seotud perede majandusraskuste ja sellest tulenevate emotsionaalsete pingetega, olulise tegurina tõi ta ka vanemate välismaal töötamise.

«Pikemas perspektiivis käitumisprobleemid süvenevad, õpiraskused süvenevad ja inimesed langevad koolist välja. Varjatud tagajärjed on traumad läbi autoõnnetuste või vales kohas alla hüppamisest, varane rasedus või seksuaalne väärkohtlemine, rääkimata häbist ja tülidest vanematega.»

Kleinberg märkis, et alkoholi tarbimist alustatakse õllest ja siidrist nende madala hinna tõttu, alkoholireklaam mõjutab tarbimisega alustamist mõnevõrra vähem, ennekõike mõjutavad tulevast tarbimiskäitumist vanemate hoiakud ja reaalsed teod.

«Vanemad ei teadvusta, et igaõhtune pärast päevatööd diivanil kahe liitri õlle ärajoomine on tõsine alkoholiprobleem, mitte lõõgastumine või nautimine.»

Kangemale alkoholile liigutakse Kleinbergi sõnul üha teravamaid elamusi otsides ja seda teevad eelkõige need noored, kes on sotsiaalselt või emotsionaalselt tundlikumad.

Ta märkis, et ligi kolmandiku lastehaigla psühhiaatriaosakonna patsientide esmane probleem on seotud alkoholiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles