Osa lapseootel naisi kannatab söömishäirete all

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedusega kaasnevad ülekilod toovad kaasa söömishäireid.
Rasedusega kaasnevad ülekilod toovad kaasa söömishäireid. Foto: SCANPIX

Suurbritannias tehtud uuringu kohaselt kannatab üks naine 14st raseduse esimesel trimestril söömishäire all.

Londoni Ülikooli kolledžis läbi viidud uuring hõlmas enam kui 700 lapseootel naist, veerand neist olid väga mures kehakaalu tõusu pärast raseduse ajal, kirjutab news.com.au.

Kaks protsenti vastanuist on sundinud rasedana end ülemäära treenima, kutsunud esile oksendamist ning tarvitanud kõhulahtisteid või diureetikume. Üks naine 12st tunnistas, et kaotab kaks korda nädalas söömise üle kontrolli.

Uuringu juht doktor Nadia Micali ütles, et rasedusaegsed söömishäired mõjutavad nii ema kui ka last. Micali sõnul ei ole paraku paljud söömishäiretega rasedad ravi saanud, kuna paljud neist ei soovi üldjuhul oma haigusest arstile rääkida. Kardetakse sattuda häbiposti ja tuntakse hirmu, et neid hakatakse kritiseerima.

Söömishäireid võivad ka peituda tüüpiliste raseduse sümptomite nagu kaalutõusu ja oksendamise taha. 

Uuringus osalenud naised jäid küsimustele vastamisel anonüümseks. Kõik söömishäiretele viitavad sümptomid esinesid raseduse kolmel esimesel kuul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles