Lugeja küsib: mille poolest erineb elektri edastamine päeval ja öösel?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Minul on kahe-tariifiline elektriarvesti ning arvet uurides tekkis küsimus: mille poolest erineb elektri edastamine päeval ja öösel? Mingit vahet päeva ja öise edastuse vahel mina ei näe, kuid arvestades asjaolu, et öine edastus on peaaegu kaks korda odavam, võiks ju kõik olla selle hinnaga?» soovis lugeja Sergei teada.

Vastab Elektrilevi pressiesindaja Kaarel Kutti.

Võrguteenuse hind sõltub tarbimise ajast seetõttu, et suunata tarbimist võimalikult ühtlaseks, et võrguteenuse ehk elektri tarbimise tipp ei oleks võrreldes keskmise tarbimisega liialt erinev. Nii ongi võrguteenus odavam tipunõudluse välisel ajal – öösiti ja nädalavahetustel. Elektrilevi võrgus kehtib soodsam tariif suvel kell 24.00–8.00 ja talvel kella 23.00–7.00 ning nädalavahetusel.

Läbi sellise suunamise on võimalik ehitada optimaalse võimsusega elektrivõrk ja vältida olukorda, kus investeeritakse kulukatesse elektrivõrgu seadmetesse, mis suurema osa ajast töötavad alakoormusega. Selliselt tarbimist suunates jääb rohkem vahendeid, et investeerida ühtlaselt elektrivõrgu töökindluse suurendamisse ja elektrivõrgu ülalpidamiskulud oleksid võimalikult lähedal optimaalsele kulule, mida tarbijad ühiselt võrgutasuna kinni maksavad.

Soodsaima võrguteenuse paketi valimist lihtsustab tarbijale paketikalkulaator Elektrilevi iseteeninduses, mille leiab Elektrilevi koduleheküljelt. Paketi valimiseks tuleb võrgulepingu omanikul sisse logida, mille järel saab pakette võrrelda ja vajadusel ka vahetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles