Kohvi tarbivad veokijuhid teevad vähem õnnetusi

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv.
Kohv. Foto: Panther Media/Scanpix

Kaugsõite tegevad veokijuhid, kes tarbivad teel kofeiini sisaldavaid jooke, teevad vähem õnnetusi.

Sydney ülikooli teadlased vaatlesid 530 veokijuhi harjumusi ja töökorraldust. Seejuures olid need veokijuhid osalenud mõnes liiklusõnnetuses. Samuti vaadeldi 517 veokijuhi harjumusi, kes ei ole õnnetusse sattunud, kirjutab BBC viitega ajakirjale British Medical Journal.

Selgus, et kohvi ja teiste kofeiini sisaldavate jookide tarbimine vähendas õnnetusse sattumise riski. Eeldatavasti sellepärast, et kohv teeb pikamaa juhid erksaks.

Autojuhtidel, kes tarbisid kofeiini, oli 63 protsenti väiksem tõenäosus sattuda liiklusõnnetusse. Seejuures võeti arvesse ka juhtide vanust, magamisharjumusi, läbitud kilomeetreid, pause ja öisel ajal sõitmist.

Samas kinnitavad eksperdid, et kofeiin ei ole unele alternatiiviks. Umbes 70 protsenti autojuhtidest kinnitas, et peatab veoki, kui tunneb väsimust.

Sydney ülikooli teadlane Lisa Sharwood ütles, et ehkki on oluline, et väsinud juhid teeksid sõidust pause, ei ole täpselt veel teada, millise tegevuse järel ollakse kõige erksam, kas tukastamise, kohvi tarbimise või hoopis kerge jalutuskäigu järel.

Teadlaste sõnul tuleks seda rohkem uurida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles