Maakleritasu saab üürnikult nõuda vaid kokkuleppel

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakleritasu saab üürnikult seaduse järgi nbõuda vaid poolte kokkuleppel. Pildil maakler.
Maakleritasu saab üürnikult seaduse järgi nbõuda vaid poolte kokkuleppel. Pildil maakler. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees
Tarbijakaitse teatas, et Euroopa tavade ja seaduse järgi tuleb korteri üüritehingu puhul maaklerile maksta üürile andjal. Eestis kujunenud olukord, kus maakleritasu küsitakse üürnikult, on võimalik vaid kokkuleppel.

Üürileping ning sellega seonduv on reguleeritud võlaõigusseadusega ja sellele vastavalt kohustub maakleritasu maksma üürile andja. Selline on ka Euroopa praktika. Eestis on aga elamispindade üüri vahendamisel tavaks saanud, et vahendustasu küsitakse üürile võtjalt, kuid seaduse järgi on see võimalik vaid poolte kokkuleppel.

Tarbijakaitse andmetel pole Eestis harvad ka juhtumid, kus maakleritasu maksavad nii üürile andja kui ka üürile võtja. Selline tingimus peab samuti olema eelnevalt mõlema osapoolega kokku lepitud. Lisaks tuleb arvestada, et tasu ei saa maakler võtta kahekordselt vaid kinnisvara omanik ja üürnik maksavad kumbki poole summast.

Vastavad kokkulepped tuleb kirja panna maaklerilepingusse ja sellest tuleb inimesi teavitada üürikuulutuses. Info kuulutuses peab olema piisav, et potentsiaalne üürnik oleks maakleritasu maksmise kohustusest eelnevalt teadlik ning juhul, kui ta kuulutusele vastab, võib seda lugeda kokkuleppe sõlmimiseks.

Kui vastavat teavet kuulutuses ei ole, tuleb lähtuda seaduses sätestatust, mille alusel on maakleritasu maksmise kohustus isikul, kes maaklerilt teenuse tellib ehk korteri või maja omanikul.

Tarbijakaitseamet on oma seisukohast teavitanud nii Eesti Kinnisvarafirmade Liitu kui ka Eesti Kinnisvaramaaklerite Koda ning edastanud ka kinnisvaraportaalidele pöördumise ettepanekuga üürikuulutuste sisestamisel muuta kohustuslikuks väljaks teabe esitlemine selle kohta, kas maakleritasu lisandub või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles