Säästunipp: kas eramu sundventilatsiooni maksab välja lülitada?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus elamurajoon.
Uus elamurajoon. Foto: Lauri Kulpsoo/ Postimees

2007. aastal ehitatud puitkarkassiga u 200 ruutmeetrises majas elav pere lülitas veebruari alguses välja maja niigi miinimumvõimsusel töötanud sundventilatsiooni. Võrreldes jaanuariga oli nende elektriarve veebruaris veerandi võrra väiksem. Praegu on pere veendunud, et tegu oli õige otsusega. Aga mida arvab sellest Tallinna tehnikaülikooli professor Teet-Andrus Kõiv.

«Tuleb märkida, et sundventilatsioonist loobumine viib tavaliselt niiskete ruumide (vannituba, pesemisruumid ja mõned teised) suhtelise niiskuse lubamatult kõrgele tasemele,» rääkis Tallinna Tehnikaülikooli kütte ja ventilatsiooni õppetooli juhataja, professor Teet-Andrus Kõiv.

Selle tulemuseks on suur hallituse tekke risk. Kõivu sõnul on suur tõenäosus, et magamistubades (või osades neist) suureneb ülemääraselt CO2 ja teiste inimtegevusega seotud kahjulike ainete kontsentratsioon.

Samuti halveneb tualettruumide õhu kvaliteet. «Kõik see on aga halva enesetunde põhjuseks,» toonitas professor.

Olukorra tõsidus oleneb professori sõnul ventilatsioonisüsteemi ehitusest ja hoone tihedusest ehk sellest, kui suur on loomulik õhuvahetus sundventilatsiooni välja lülitamisel. «Kuid reas ruumides (WC, vannituba, köök ja mõned teised) oleks intensiivsem õhuvahetus nende kasutamisel vajalik,» rõhutas õppejõud.

Samas toonitab Kõiv, et ventilatsiooni oskusliku rakendamisega on võimalik väga oluliselt energiat kokku hoida. Selleks peaks ventilatsioon töötama nõudluspõhiselt. See tähendab, et nominaalvõimsusega peaks ventilatsioon töötama ruumide kasutamisel. Hoone (ruumide) mitte kasutamisel võiks õhuvahetuse kordarv langeda kuni 0,07-ni. Selle tagab tavaliselt loomulik õhuvahetus.

«Kokkuvõtteks tahaks märkida, et mõistlike energiakulude tagamiseks peaks ventilatsioonisüsteem olema reguleeritav. Nii saame vähendada energiakulusid, aga samas tagada mugava ja tervisliku sisekliima,» rääkis Kõiv. Ta lisas, et teatud piirkondades (kohtades) ja oludes võib sundventilatsioonist loobumine viia ohtlikult kõrge tasemeni mõnede kahjulike  gaaside (nt radooni) kontsentratsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles