Tarbijakaitseamet leidis müügilt ohtlikud mängutelefonid

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljast testitud tootest kolm võivad kahjustada väikelaste kuulmist.
Neljast testitud tootest kolm võivad kahjustada väikelaste kuulmist. Foto: SCANPIX

Tarbijakaitseamet kontrollis tänavu jaanuaris ja veebruaris helirõhu taset Hiina päritolu mängutelefonides ning tuvastas, et neljast testitud tootest kolm võivad kahjustada väikelaste kuulmist ja on seetõttu tunnistatud ohtlikeks.

Mängutelefoni kaalutud helirõhu taseme piirväärtuseks võib olla 80 detsibelli. Spider Mani mängutelefoni keskmine helirõhu tase ületas lubatud taset 20,7 detsibelli, Music Handsetil kahe detsibelli ja Ben 10 Alien Force’il 14,9 detsibelli võrra. Seega on keelatud neid mänguasju müüa.

Ainsana ei olnud testitud mänguasjadest laste kuulmisele ohtlik Baby Clementoni mängutelefon, mis ei ületanud keskmist lubatud helirõhu taset. Mänguasjal, mida toob maale Kräss OÜ ja müüb Viljandi TÜ Viljandi Kaubamaja, puudusid aga originaalteksti põhjal koostatud eestikeelne hoiatus ja kasutusjuhend.

Spider Mani mängutelefoni edasimüüja on Tallinnas asuv ettevõte Digipleks OÜ, Music Handseti maaletooja Honger OÜ ja levitaja Forte Smile OÜ. Ben 10 Alien Force’i mängutelefoni edasimüüja on Tallinnas asuv Kuupaiste OÜ.

Testide tulemusel alustas tarbijakaitseamet telefonide levitajate Digipleksi ja Kuupaiste ning maaletoojate Hongeri ja Krässi suhtes haldusmenetlust.

Menetluse käigus selgus, et Digipleksi kaupluses Pudipadipood oli Spider Mani mängutelefoni müügil ainult üks eksemplar, mis võeti testimisele ja seega kõrvaldati müügilt.

Music Handseti mängutelefoni maaletooja Hongeri sõnul oli firmal kokku 144 ohtlikku toodet. Ettevõte on edasimüüjaid mänguasja ohtlikkusest teavitanud, samuti on firma kodulehel www.honger.ee teave ohtliku toote ja selle tagasikutsumise kohta. Ülejäänud kahe ettevõtte suhtes on menetlus veel pooleli.

Tarbijakaitseamet juhib inimeste tähelepanu sellele, et ettevõtjad vastutavad nende toodete eest, mida nad müüvad. Seega ei peaks liiga valju häält tegevad mänguasjad üldse müügilettidele jõudma.

Juhul kui tarbijale tundub poes mänguasju valides, et mõni neist teeb liiga valju häält, siis tasub see konkreetne mänguasi ostmata jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles