Petturid tellivad perearstidelt võõraid ravimiretsepte

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteeker tavaliste retseptidega.
Apteeker tavaliste retseptidega. Foto: Sille Annuk / Postimees

Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige Anneli Talvik kinnitas, et viimasel ajal helistavad perearstidele nn identiteedivargad, kes kasutavad patsiendi andmeid retseptide tellimiseks.

Mitmed Harju-, Saare- ja Jõgevamaal asuvad perearstikeskused teatasid Eesti Päevalehele, et on viimase kuu jooksul saanud tundmatult naissoost isikult korduvaid retseptisooviga kõnesid. Muide, ka digiretsepti töö alguses leidus retseptidega kauplejaid. Mingi aja pärast petturid aga kadusid. Nüüd on sama probleem tagasi.

«Mulle tundub, et see on täiesti tavaline,» kommenteeris Talvik.

Talviku sõnul sõltub menetluse algatamine perearstist, kes teavitab politseid seesugusest juhtumist või patsiendist, kui tema andmeid on vääriti kasutatud.

«Meie keskuses on olnud kombeks, et kui niisugune juhtum on, siis me teavitame politseid. Perearstide listis on ka samal teemal kirjavahetus. Kui keegi patsient helistab kuskile keskusesse ja n-ö vahele jääb, siis perearst kirjutab kohe listi, et tähelepanu, jälle helistatakse,» selgitas perearst.

Talviku sõnul on perearstid sel viisil saanud päris mitmele petturile jälile. «Ilmselt neid pettureid ei ole kümnetes, aga nad jõuavad palju,» nentis Talvik. «Ma pean ütlema, et siiamaani ei ole probleemi, sest perearstid on väga tähelepanelikud olnud ja kui sa tead ning tunned oma patsienti, siis on nii hoopis kergem petturit kinni püüda,» sõnas ta.

Seda, kuidas petturid andmeid koguvad, perearstid täpselt ei tea. «Kui ma hakkan küsima, viskab ta (pettur – toim) toru lihtsalt ära,» ütles Talvik ja toonitas, et perearstide asi on ikkagi politseid selles küsimuses informeerida.

Krooniliste haiguste ravimisel tellitakse Talviku sõnul märkimisväärne kogus retsepte telefoni teel, sest hästi ravitud patsient ei vaja iga kord arsti pilku.

Praegu on politsei Lääne prefektuuris menetluses üks juhtum, mis seotud võõra isiku andmeid kasutades soetatud retseptiravimitega. See on toime pandud Pärnus. Teistes prefektuurides praegu sarnaseid asju menetluses ei ole. Retseptipettuste asjaolude väljaselgitamiseks on alustatud kriminaalmenetlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles