EMT konkurendid piiramatu mahuga internetipakettide mahtusid piirama ei hakka

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lugeja imestab, miks maaklerid e-kirjadele ei vasta.
Lugeja imestab, miks maaklerid e-kirjadele ei vasta. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna hommikul teatas EMT, et müüki tulevad uued internetipaketid ning samas lõpetatakse piiramatu mahuga internetipakettide pakkumine. Tele2 ja Elisa ei plaani aga kindlasti selliste pakettide pakkumist lõpetada.

Elisa pressiesindaja Marika Raiski kinnitas, et neil ei ole plaanis lõpetada piiramatu mahuga internetipakettide pakkumist. Kommenteerides EMT otsust on Raiski hinnangul 15-30 gigabaiti kliendile liiga vähe kasutusmahtu. «See tähendab, et kliendil tuleb taaskord hakata mõtlema, et milliseid tegevusi saab internetis teha ja milliseid mitte. Seda eriti ajal, mil turule on tulnud võimalus kasutada 4G kiiruseid. Selleks, et kasutada korralikult mobiilset internetti 4G levialas, läheb vaja suuremaid kasutusmahtusid,» tõdes ta.

EMT 4G võrgus nüüdsest klientidel võimalik kasutada maksimumkiirust kuni 150 Mbit/sek, mis on Raiski sõnul vaid teoreetiline kiirus, mida on võimalik kasutada ainult siis, kui klient viibib parajasti EMT LTE masti all ja kasutab seal teenust üksinda.

«Meie põhimõtteks on see, et me ei luba kliendile utoopilisi kiirusi, mida ta tegelikult kätte ei saa. Ootusi ei ole mõtet üles kruvida, see on vaid kliendi petmine,» tõdes Raiski, kelle sõnul oli Elisa Eestis esimene, kes piiramatu mahuga mobiilse interneti paketid üldse turule tõi.

«Kliendid ei osanud ning ei oska tänaseni hinnata, kui palju mobiilse interneti mahtu nad kasutavad ära ühte või teist internetilehekülge sirvides,» rääkis Raiski. «Seetõttu pelgasid kliendid mobiilse interneti kasutamist, sest nad ei teadnud kui suur võiks tulla nende teenuse kuuarve hoomamatuid mahte kasutades,» lisas ta.

Peale seda kui Elisa tõi turule piiramatu ning väga suure mõistliku kasutamise piiriga mobiilse interneti paketid, kasvas Raiski sõnul mobiilse interneti kasutatavus Elisa klientide seas kümnetes kordades. Tema sõnul on Elisal olnud kogu aeg suurim mõistliku kasutamise piir - 50 gigabaiti.

«See on mahupiirang, mille klient ei pea hakkama arvet pidama, mitu megabaiti kulus uudise lugemiseks või online mängu mängimiseks. See on ka mahupiir, mis rahuldab praktiliselt iga Elisa kliendi vajadused,» tõdes Raiski.

Tele2 peab otsust mõistetavaks

Tele2 kommunikatsioonijuht Hans Saarvelt ütles, et kuna mobiilne internet on looduslikult piiratud ressurss, siis on enamikul m-interneti pakettidel mingi mõistliku kasutuse limiit. «Seega on EMT otsus üldiselt mõistetav. Meie ei plaani aga netipakette kuidagi rohkem piirama hakata, pigem kavatseme juurde liita suurema mahuga pakette,» ütles ta.

«Samas ei pea ma õigeks, et 4G võrgu kiirust piiratakse. Minu hinnangul on 4G puhul loogiline, et pakutakse maksimaalset kiirust, sest suur andmeedastuskiirus ongi ju 4G võrgu eesmärk,» ütles Saarvelt.

«Õiglasem on, kui paketid jaotatakse vastavalt kasutusele – kes tarbib vähem, see ka maksab vähem ja vastupidi,» rääkis Saarvelt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles