Paljud kauplejad müüvad «kõlblik kuni» tähtaja ületanud tooteid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kõlblik kuni» märgistus tootel. Pilt on illustratiivne.
«Kõlblik kuni» märgistus tootel. Pilt on illustratiivne. Foto: Valgamaalane

Tarbijakaitseamet tuvastas 62 kauplusest 39 protsendil rikkumisi kauba realiseerimise ja tarvitamise lõpptähtpäevast ehk «kõlblik kuni» kuupäevast kinnipidamisel.

Osal ameti tuvastatud juhtudel oli poodides müügil üksikuid «kõlblik kuni» kuupäeva ületanud kaupu, mis olid kauplusetöötaja tegemata töö tõttu muu kauba hulka jäänud. Peamised rikkumised olid siiski tahtlikud, kus «kõlblik kuni» kuupäeva ületanud kaup oli teistest eraldatud ja alla hinnatud.

Kui tootel on märgistus «kõlblik kuni», siis on tegemist kergesti rikneva toidukaubaga, mida tohib müüa ja tarvitada vaid selle kuupäevani (kaasa arvatud). Pärast seda kuupäeva ei tohi nimetatud toodet enam müüa, kuna selle tarbimine võib põhjustada erinevaid terviserikkeid.

«Parim enne» märgistusega toodetele kehtib tootja- või pakendajapoolne garantii kvaliteedi osas vähemalt näidatud kuupäevani. «Parim enne» tähtpäeva ületanud toit ei muutu inimesele ohtlikuks, kui on kinni peetud säilitamistingimustest. Seetõttu on sellise märgistusega tooteid lubatud müüa ka pärast tähtpäeva möödumist, kuid need peavad olema teistest toodetest eraldatud ja varustatud vastavasisulise teabega.

Amet viis kontrolle läbi 13. ja 14. märtsi õhtul kauplustes üle Eesti. Kõigi kontrolli käigus tuvastatud rikkumiste suhtes on alustatid menetlust.

Tarbijakaitseamet ning veterinaar- ja toiduamet kutsuvad inimesi üles ka edaspidi teada andma «kõlblik kuni» kuupäevaga toodete turustamisest pärast nende säilivusaja ületamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles