Aiadisaineri turvaline tagala

Tiina Kolk
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töö kiidab tegijat: helges ja avaras elutoas loovad meeleolu Merileni disainitud trepp ning diivani- ja telerilaud. Poeg Liam armastab  siin animafilme vaadata.
Töö kiidab tegijat: helges ja avaras elutoas loovad meeleolu Merileni disainitud trepp ning diivani- ja telerilaud. Poeg Liam armastab siin animafilme vaadata. Foto: Marina Puškar

Rohelus ja mere lähedus, nagu ka suur katuseterrass ja juba sisustatud ruumid mõjutasid aiadisainer Merilen Mentaali peret uue kodu ostmisel.

Neli aastat tagasi käisid nad mehega vaatamas nii eramuid kui ka kortereid, kuhu saaks kohe sisse kolida. Tiskre rannas äsja valminud elamu, kus kahel korrusel 95 m² pinda pluss 60 m² suurune rõdu ja katuseterrass, tundus pakutavaist parim.

Valiku tegemisel said määravaks inspireeriv ümbrus, värske mereõhk ja sõnulseletamatu vabadusetunne.

Oma maitse järgi

«Kui ostad sisustatud korteri, mis sulle sobib, on väga tore. Aga kui saad kujunduse ja mööbli, mis ei meeldi, siis läheb selline lahendus veelgi kulukamaks,» nendib Oxfordi aiadisainikolledži lõpetanud Merilen Mentaal.

«Kuna toad on meil väikesed, siis tekkis eelmise omaniku musta seina ja pruuni nahkdiivaniga interjööris tunne, et hingamisruumi pole üldse, nii et muutsin enne sisse kolimist kogu elamise heledaks ja õdusamaks. Magamistuppa ja lapse tuppa said pehmed ja mõnusad vaibad, loobusime mitmetest mööblitükkidest, seejärel kujundasin väikese telerilaua ja diivanilaua, riiulid jms.»

Esialgsest sisustusest on perenaise sõnul alles vaid köögi punaste ustega kapid ja traditsioonilise kujundusega vannituba. Helges elamises püüab pilku õhuline trepp. «Ise disainisin metallist karkassi ja kasepuidust astmed. Esialgu oli trepp lahtine, hiljem lisasime lahtisesse külge terastrossid. Trepi praegune lahendus võtab elutoas palju vähem ruumi kui algne variant,» räägib Mentaal.

Helge elamise alumisel korrusel on elutuba, köök ja kodukontor, ülemisel magamistuba, lastetuba ja pesuruum, sealt pääseb ka avarale katuseterrassile. 

«Olen saanud kolm talve katsetada, kuidas (rõdu)taimed meil külma aja üle elavad,» lausub elukutseline rohenäpp, kes ootab juba pikisilmi, millal lumi sulab ja ilm lubab koduses katuseaias toimetama hakata. Mais annab Merilen ka Arteri lugejatele nõu, milliseid ürte, lilli ja põõsaid võiks rõdul kasvatada.

«Meie korteril on suured aknad ja juba veebruaripäike tekitab tunde, et kevad pole enam kaugel,» mainib Mentaal.

Aiadisainile pühendunud

Enne õueelu algust istub aiadisainer kodukontoris projekteerimislaua taga ja joonistab. Tal on kombeks esitada oma klientidele algul pliiatsiga visandatud eskiise ja hiljem tušiga joonestatud kaunilt vormistatud plaane. 

Aprillist jaanipäevani on tööga nii pööraselt kiire, et hingata ka ei saa. Juulis saab juba ka enda peale mõelda, augustis läheb taas töö lahti, kuni novembri lõpus saabub vaikus. Just seda aega on hakkaja aednik kasutanud oma esimese raamatu kirjutamiseks. Märtsi lõpus nägi trükivalgust tema rohkem kui tuhande fotoga illustreeritud «Aia kujundamine mõtetes ja praktikas», mis esitab autori visiooni, kuidas kujundada koduaeda, millest aed koosneb ja kuidas seda taimedega ilmestada. 

«See oli meeldiv üllatus, kui kirjastus Varrak tegi mulle ettepaneku kirjutada raamat aia kujundamisest. Muidugi olin ennegi mõlgutanud mõtteid, et kunagi ma kindlasti ühe teose üllitan... ja nüüd on raamat valmis,» on Mentaal rõõmus. 

Raamatu kirjutamist alustas ta aasta tagasi Indias reisil olles, jätkas Horvaatias puhates ja suurema töö tegi kodukontori laua taga. «Siin raamatute läheduses oli väga hea töötada, sest igale küsimusele või kahtlusele on vastused käepärast võtta,» tunnistab naine, kes esimese eestlasena kuulub Inglise Aiadisainerite Liitu.

«Nüüd, kui päike tuli välja, ärkasid tellijad, et neil on vaja aed ära kujundada, seega on päevad jälle täis põnevaid uusi väljakutseid,» lausub Mentaal, suunates pilgu aknast Rannamõisa paekaldale. Varsti pole tal aega ümbrust imetleda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles