Soomlased kiikavad Eesti autokoolide poole

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppesõiduautod libedarajal.
Õppesõiduautod libedarajal. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Juhilubade taotlemine muutub Soomes üha kallimaks, mistõttu on paljud soomlased kaalunud võimalust sooritada kursused hoopis Eesti autokoolides.  

Keeleoskus ei ole siinkohal takistuseks, kuna näiteks Tallinna vanalinnas asuvas Niguliste autokoolis saab õppida ka soome keeles, vahendab Taloussanomat.

Niguliste autokooli õpetaja Henry Arnholdi sõnul õpib nende koolis igal aastal umbes kümmekond soomlast. Viimasel ajal on õppureid tavapärasest isegi natuke rohkem.

Niguliste autokoolis saab load kätte odavaimal juhul 725 euro eest, hinnas on teooria- ja sõiduõpe, pimeda aja sõidu ja libedasõidu koolitus ning esmaabikoolitus. Soome pealinnas Helsingis küsivad ka soodsaimad autokoolid selle eest oluliselt kõrgemat hinda – 2300-3200 eurot.

Juhilubade taotlemine soomlastel Eestis siiski niisama kergelt läbi ei lähe, kuna eeldab siinset elamisluba. Elamisloa saavad näiteks Eestis tudeerivad Soome üliõpilased või kui isik elab siin kalendriaasta jooksul vähemalt 185 päeva isiklike või tööalaste sidemete tõttu. Piisavaks võib osutuda ka üürilepingu olemasolu, mis viitab sellele, et kodanik elab püsivalt Eestis. Suurem osa Niguliste autokoolis õppivatest soomlastest on siiski üliõpilased.

Soome politsei sõnul peaks juhiluba taotlema siiski selles riigis, kus püsivalt elatakse. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles