Levinud viirus võib põhjustada kõrget vererõhku

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil mõõdab õde vanadaami vererõhku.
Pildil mõõdab õde vanadaami vererõhku. Foto: Caro / Scanpix

Värskest hiirtega tehtud uurimusest selgus, et herpesviiruste hulka kuuluv tsütomegaloviirus võib olla peamiseks kõrge vererõhu põhjustajaks.


Viirus, mis puudutab 60 kuni 99 protsenti täiskasvanutest üle maailma, suurendab uurimuse järgi põletikku veresoontes, põhjustades kõrget vererõhku, kirjutab

Reuters

.

Koos rasvase toiduga võib tsütomegaloviirus põhjustada ka arterite jäigastumist, mis on omakorda peamiseks südame- ja ajurabanduste ning neeruhaiguste riskifaktoriks.

Uurimust korraldanud dr. Clyde Crumpacker Harvardi meditsiinikoolist ja Beth Israel Bostoni Deaconessi meditsiinikeskusest märkisid, et uurimistulemused võivad olla kõrge vererõhu ravi jaoks väga olulised - mõnel juhul võib õnnestuda kõrgvererõhktõbe ravida või ennetada viirusevastase ravi või tsütomegaloviiruse vastase vaktsiiniga.

Dr. Clyde Crumpackeri sõnul pakub värske uurimus esimest korda otsest tõestust selle kohta, et viirus põhjustab veresoontes põletikku. Kui tavaliselt kasutatakse vererõhu kontrolli all hoidmiseks beetablokaatoreid ja ACE inhibiitoreid, siis värsked andmed võivad anda uue lähenemise.

Kuigi praegu pole tsütomegaloviiruse vastu vaktsiini, on mitmel ravimifirmal selle väljatöötamine juba käsil.

40 aasta vanuselt on suuremal osal inimestest organismis tsütomegaloviirus, kuigi neil ei pruugi kunagi esineda selle sümptomeid. Paraku võib viirus kahjustada nõrgema immuunsüsteemiga inimeste tervist - ohustatud võivad olla näiteks elundisiirdamise läbi teinud patsiendid.

Sama viirus on peamiseks sünnidefektide põhjustajaks lastel, kelle emad nakatusid raseduse ajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles