Kondoomi võiks kasutada ka püsisuhtes

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondoomi kasutamine aitab ära hoida sugulisel teel levivaid nakkusi ning on seetõttu vajalik nii juhu- kui ka püsisuhetes.
Kondoomi kasutamine aitab ära hoida sugulisel teel levivaid nakkusi ning on seetõttu vajalik nii juhu- kui ka püsisuhetes. Foto: Caro / Scanpix
Kondoomi kasutamise vajalikkus juhuvahekordades sugulisel teel levivate haiguste ja HI-viiruse ennetamiseks on jõudnud enamiku seksuaalselt aktiivsete inimeste teadvusesse, kuid püsisuhte puhul pole see sugugi tavaline.

Möödunud aasta algusest teeb Tallinna Merimetsa haigla kõikidele üle 13-aastastele patsientidele HI-viiruse testi ja seetõttu on nakatunuid avastatud ka nende seast, kes riskigruppi ehk süstivate narkomaanide hulka ei kuulu.

Näiteks on HIV-positiivseks osutunud kopsupõletikuga haiglasse tulnud 50. aastates mees, veel üks samaealine kõhulahtisuse üle kurtnud härra ja tema abikaasa. Lisaks osutus HIV positiivseks juba aidsi põdeva keskealise mehe uus abikaasa. Mees oli kahe abielu vahel kasutanud prostituudi teenuseid.

Enamasti ei ole sarnaste juhtumite puhul inimesel oma nakkusest aimugi.

HI-viirust ei oska alati kahtlustada ka riskigruppi kuulujad. Hiljutisest Tallinna süstivate uimastisõltlaste seas tehtud uuringust selgus, et enam kui kolmandik ei teadnud nakkusest.

Samast uuringust ilmnes ka see, et juhupartneritega kasutas kondoomi 60 protsenti, kuid püsipartneriga vaid kolmandik vastanutest.

Seega on reaalne oht, et HIV levib süstivatelt narkomaanidelt nende seksuaalpartneritele ja seeläbi ka riskigrupist väljapoole. Seda arvestades oleks üsna mõistlik kondoomi kasutada ka püsisuhtes, vähemalt seni kuni testid tehtud ja selgus majas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles