Iga Eesti pere viskab ära umbes ühe kilo toitu nädalas

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidujäätmed prügimäel.
Toidujäätmed prügimäel. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Toidupanga andmetel läheb Eestis raisku umbes 200 000 tonni tarvitamiskõlblikku toidukaupa aastas, ligikaudu kolmandik ehk 82 000 tonni sellest kodumajapidamistes. See teeb umbes 61 kg perekonna kohta aastas ehk veidi enam kui ühe kilo nädalas.

Rimi turundus- ja kommunikatsioonijuht Andrija Lilleoja sõnul on tegemist suurte kogustega, mille tootmiseks on kulutatud palju loodus- ja inimressurssi ning mis kasvatab eestlaste ökoloogilist jalajälge maailmas tervikuna. «Kõigil tarbijatel on võimalik oma tarbimisharjumusi kohendades toiduraiskamisest tulenevat keskkonnamõju vähendada,» sõnas Lilleoja.

Toidupanga tegevjuhi Piet Boerefijni sõnul on toidu äraviskamine probleem kogu Euroopas, mitte ainult Eestis.

«Tarvitamiskõlbliku toidu äraviskamine on igas ühiskonnas keeruline teema, sest toit on meie kõigi jaoks eluliselt tähtis,» tõdes Boerefijn. «Samas tekivad paratamatult nii kaubanduses kui ka kodudes ülejäägid. Me peame kõik õppima, kuidas oleks mõistlikum majandada,» rääkis Boerefijn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles