Ameeriklaste loodud restoran korjab tooraine prügist

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidujäätmed.
Toidujäätmed. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Ameerikas Massachusettsi osariigis avas tudeng restorani The Gleaners Kitchen, kus kogu tooraine hangitakse prügikastidest.

Somerville´i linnas asuva The Gleaners Kitchen restorani avas Tufts ülikooli tudeng Maximus Thaler, kes nimetab kohta underground-restoraniks ja toidupoeks, kirjutab news.com.au.

Kogu restorani menüü määrab ära see, mida Thaler ja tema vabatahtlik töökollektiiv lähedalasuvatest prügikastidest leiab. Maitsetaimed, liha, kala – kõik tuleb prügist.

«Öösel pärast poe sulgemist läheme tagumise sissepääsu juurde, hüppame prügikonteineritesse ja kogume kokku kõik kauba, mis me saame,» teatas Thaler oma Youtube´i videos ja ütles, et nad leiavad prügikastidest väga isuäratavaid toite. Kogu toidukraam kontrollitakse ja pestakse enne serveerimist.

Oluline on ka see, et seesuguse privileegi eest restoran külastajatelt raha ei nõua – kõik on tasuta. Toitu saab ka SMSiga koju tellida ning saadetised tuuakse kohale jalgrattaga.

Thaleri sõnul on restorani eesmärk muuta inimeste mõtlemist toidu raiskamise suhtes. «Toit ei ole tarbeese. See ei ole miski, mille saamiseks sa maksad midagi. Toit on vajalik ühise kommuuni ülesehitamiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles