Ilvese palgakärbe nudib ka Arnold Rüütli pensioni

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenia päritolu kunstnik Arsen Kljani nägemus Toomas Hendrik Ilvesest ja Arnold Rüütlist.
Armeenia päritolu kunstnik Arsen Kljani nägemus Toomas Hendrik Ilvesest ja Arnold Rüütlist. Foto: Peeter Langovits

Kui riigikogu tuleb president Ilvesele vastu ja vähendab ta palka, siis vähenevad ka ekspresidendi Arnold Rüütli, Helle Meri ja ka Evelin Ilvese sissetulekud.

Eestis on presidendi ametipalgaga seotud nii ekspresidendile makstav pension, riigipea abikaasa esindustasu kui ka ekspresidendi abikaasale makstav toitjakaotuspension.

Nii et kui riigikogu täidab president Ilvese soovi ja vähendab ta palka 8 protsendi võrra, siis kahanevad automaatselt ka Arnold Rüütli, Helle Meri ja Evelin Ilvese sissetulekud.

Ekspresident Arnold Rüütli sõnul on tegemist õige ettevõtmisega, et kulusid kokku hoida ja ta toetab Ilvese ettepanekut. Küsimusele, kuidas sissetulekut vähenemine mõjutab nende pere igapäevast hakkamasaamist, vastas Rüütel: «Küllap me toime tuleme, pole viga.»

Arnold Rüütlile makstakse presidendi ametipensioni, mis on 75 protsenti presidendi ametipalgast. Kui Ilvese palgakärbe teoks saab, siis väheneb Rüütli ligi 64 400-kroonine pension u 5000 krooni võrra.

Helle Meri toitjakaotuspension on pool presidendi ametipalgast ehk 42 945 krooni ja tema sissetulek kahaneks 3400 krooni võrra.

Abikaasa palgakärbe puudutakse otseselt ka Evelin Ilvest, kel on vastavalt seadusele õigus saada esinduskulude katteks igakuist esindustasu, mille suurus on 30 protsenti presidendi ametipalgast. Ligi 26 000-kroonine esindustasu väheneks kahe tuhande krooni võrra.

President Ilvese kuupalk on praegu 85 890 krooni.

Vabariigi valitsus otsustas nädala alguses, et kärbib ministrite, ministeeriumi töötajate ja riigikantselei töötajate palkasid kaheksa protsenti. Seepeale teatas president Ilves, et kavatseb lähiajal esitada avalduse riigikogule ja vabariigi valitsusele, et tema palka vähendataks solidaarselt ministrite ja ministeeriumi ametnikega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles