Millist kala tasuks poes vältida?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalalett.
Kalalett. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuna maailma kalavarud on üsna kriitilises seisus, annab Eestimaa Looduse Fond nõu, mida võiks vastutustundlik tarbija poes kala valides silmas pidada.

«Vahemeres on tuunikala seis väga kehv, mistõttu ei soovita tarbida Vahemerest püütud tuunikala. Samuti tasuks vältida hailiha ostmist, kuna haide arvukus on üle terve maailma kõvasti kahanenud,» selgitab Eestimaa Looduse Fondi teabejuht Kertu Hool.

Paljude kalavarude seis on kesine Kirde-Atlandi püügipiirkondades ning Vahemeres, samuti Kagu-Aasias.

Vastutustundlik tarbija võiks kala valides lähtuda järgnevatest nõuannetest:

  • Tundke huvi, kus on kala või mereannid püütud või kasvatatud.
  • Eelistage kohalikke arvukaid kalaliike. Nii toetate kodumaist majandust, kala on aga tõenäoliselt värskem ja kvaliteetsem.
  • Ärge ostke alamõõdulisi kalu. Väga oluline on lasta kalal enne selle kinnipüüdmist vähemalt korra järglasi anda. 
  • Maitske midagi uut. Proovige uusi kalaliike ning vähendage seeläbi survet kõige menukamatele ja enim püütud kaladele, näiteks tuunikalale.
  • Vältige süvavees elutsevate kalade ostmist. Nad kasvavad aeglaselt, seega võtab nende arvukuse taastumine kauem aega, mis teeb nad eriti tundlikuks ülepüügi suhtes. Süvapüüki reguleeriv seadusandlus on aga mõneti puudulik.
  • Ärge ostke liike, mis on kantud Eesti punasesse nimistusse ning rahvusvahelise looduskaitseliidu punasesse nimistusse.  
  • Küsitlege müüjaid. Isegi kui te ei saa vastuseid, võivad teie küsimused panna kaupmehi kala päritolu ja ohustatuse vastu huvi tundma. Seeläbi hakatakse kauplustesse tarnima rohkem neid kalaliike, mille püsimajäämine ei ole ohustatud, kala on aga püütud säästlikult. 

Sündimas on kalavoldik

Fond koostab koos Leedu ja Lätiga kalavoldikut, kus on igal kalaliigil oma valgusfoor. Punase värviga tähistatud kalaliiki tasub vältida. Voldikul on toodud ka meie kaubanduses müüdavad levinumad kalaliigid ja ka muud mereannid (karbid, krevetid, vähk).

«Tarbija on selline abivahend hea, kuna sealt leiab vajalikku infot kalade ja mereandide kohta ühest kohast ja kiiresti. Lisaks saab kalavoldikust ka infot, mida tähele panna toote pakendil ja mida mõni number või tähis tähendab,» kinnitas Hool.

Voldikuid hakatakse sügisel jagama suuremates poodides ja näiteks massiüritustel. «Pikemas tulevikus on plaanis ka pakkuda mobiilirakendust, mis teeb kalavoldiku kasutamise veel mugavamaks,» rääkis Hool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles