Miks hakkliha on lihast nii palju odavam?

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hakkliha värskusele viitab ka ta värv.
Hakkliha värskusele viitab ka ta värv. Foto: Sille Annuk / Postimees

Kui võrrelda turul müügil oleva liha ja hakkliha hinda, siis selgub, et viimane on pea poole odavam, kuigi loogiliselt võttes peaks olema vastupidi, sest liha kilohinnale peaks lisanduma ka töötlemiskulud.

Tallinna turgudel jääb hakkliha hind 1,8 kuni 4,5 euro vahele, kirjutab MK-Estonija. Keskturul kinnitasid kõik küsitletud lihaosakonna müüjad, et midagi üleliigset nad hakklihasse ei lisa. «Miks meil maksab  hakkliha vähem kui kilo liha? Me ju ei pane sinna mitte puhast liha, vaid tükikesi, lõikeservi,  õhukesi viilukesi, kamarat ja kelmet,» selgitas üks müüja  liha ja hakkliha hinna erinevust.

On ka neid müüjaid, kelle kaup eristub hinna poolest. «Aga sellepärast, et mul on hakkliha, aga mitte kanapugud vee ja sojaga,» vastas teine. «Kuna meil on kvaliteetne kaup ja seda on palja silmaga näha,» vastas kolmas müüja.

Nõmme turul töötava lihuniku sõnul on inimesel lihtsalt vaadates väga raske vahet teha halval ja kvaliteetsel hakklihal. «Spetsialistid viskavad vaid pilgu peale, aga ostja saab alles kodus aru, kas teda peteti või mitte,» rääkis mees.

Kuidas siis ikkagi saada kvaliteetset hakkliha? Esiteks võib osta tüki liha ja paluda sellest hakkliha teha. Aga see ei sobi neile, kes pelgavad, et nende soovitud tüki asemel tehakse hakkliha hoopis jääkidest.

Teine variant on osta ühelt ja samalt müüjalt, seda muidugi juhul, kui ollakse ta kaubaga rahul. Üldjuhul püsikliente hoitakse ning neile tehakse allahindlust. Nii on võimalus petta saada väiksem kui ostes hakkliha kord ühe ja teise müüja käest. Talumehed hoiavad kvaliteedil silma peal ja jälgivad oma kaupa. Kioskite müüjad aga on tavaliselt palgalised ja ei hooli kaubast nii kui omanikud.

Kolmas variant on osta liha ja teha sellest kodus ise hakkliha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles