Tarbijakaitse: säilita rindu suurendavate tablettide suhtes kaine mõistus

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine peab regulaarselt rindu kontrollima.
Naine peab regulaarselt rindu kontrollima. Foto: Panther Media / Scanpix

Tarbijakaitseamet soovitab internetis müüdavatesse rindu suurendavatesse preparaatidesse suhtuda kaine mõistusega ja säilitada lubatud imetoime suhtes kriitilist meelt.

Mitmetes naistefoorumites levib jutt hitt-tootest ehk tablettidest, mis väidetavalt suudavad rindu suurendada ja pingutada. Näiteks pakub internetis selliseid tablette Lätis registreeritud firma ProfMedLuxForm.

ProfMedLuxForm pakub kahte sorti toidulisandeid Natural Push Up (NPU) 600 ja NPU 160. «Natural Push Up on käegakatsutavaks tõendiks selle kohta, et Teie rinnahoidja pole mitte vatiga täidetud,» kuulutab firma koduleheküljel.

Veterinaar- ja toiduamet nendib, et antud toote puhul on tegemist toidulisandiga. «Eestis võib toiduseadusel alusel turustada ainult teavitatud toidulisandeid. Tootest nimetusega Natural Push Up ei ole veterinaar- ja toiduametit teavitatud,» nentis veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna peaspetsialist Airika Salumets.

Rindade suurendamiseks ette nähtud Natural Push Up tooted koosnevad väidetavalt ainult naturaalsest dieetlisandist. Preparaat ei sisalda kemikaale, kunstlikke lisandeid, kontsentraate, loomseid produkte ega hormoone.

Loodetud tulemuse saavutamiseks soovitab firma näiteks Natural Push Up 600 tablette manustada suisa 15 tükki ööpäevas. «Soovitav on ravikuuri jooksul iga päev sisse võtta 10-15 tabletti ning juua üheaegselt tablettide sissevõtmisega vähemalt 2 liitrit vett. Tablette tuleks päeva jooksul sisse võtta selliselt, et kogu päeva jooksul oleks organismis preparaadi püsiv kontsentratsioon või 2-3 korda päevas,» kirjutatakse koduleheküljel. Tablettidest saadud tulemusi firma ei prognoosi.

100 g toote toiteväärtus on 176 kilokalorit. «Toode sisaldab looduslikult aktiivseid vähivastaseid aineid: Genistein, Daidzein ja prenüülflavoniidid,» teatab ettevõte. Üks karp Natural Push Up 160 maksab 85 eurot. Firma kinnitab, et tooteid on kliiniliselt uuritud.

«Koduleht näeb juba selline välja, et eales ei julgeks sealt tellida. Tont teab, millest need koosnevad,» arvab üks naine foorumis. «Ma ei kujuta ette, kui meeleheitel peab olema, et sellist jama uskuda või proovida,» kirjutab teine. Foorumikülastajad suhtuvad skeptiliselt sellesse, et rinnakude saaks tablettidega suurendada või pingutada.

«Koostise põhjal pole tegemist ravimiga, kuid toote tutvustus on pigem tarbijaid eksitav. Oleme sellest tootest teada andnud tarbijakaitseametile,» kommenteeris ravimiameti müügilubade osakonna juhataja Margit Plakso.

Tarbijakaitseamet paneb inimestele südamele, et nad suhtuksid internetis reklaamitud toidulisanditesse realistlikult. «Seda eriti siis, kui nende tarvitamise mõju on silmanähtavalt liialdatud. Kindlasti ei lisa tootele usaldusväärsust vigases eesti keeles olev teave toote kodulehel. Kaalualandamisel ja parema vormi saavutamisel on kokkuvõttes kõige mõistlikum loota iseenda tahtejõule, mitte erinevatele preparaatidele,» sõnas tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski.

Tarbijakaitseameti nõuandeid tarbijale:

  •     Selgita välja, kes on kauba müüja ja milliseid andmeid müüja kohta leidub.
  •     Säilita kaine mõistus, suhtu toote lubatud imetoimesse kriitiliselt.
  •     Suhtu kriitiliselt toote juurde lisatud inimestest enne ja pärast toote kasutamist tehtud fotodesse, kuna tegemist võib olla fototöötlusega.
  •     Kui Sul ei õnnestu toote müüjat tuvastada või kui leitud teave müüja kohta ja samuti vigane tooteinfo äratab kahtlusi, jäta kaup ostmata.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles